Wie de jeugd heeft...

Hetty van BeersWaarom kiest iemand anno 2011 voor een baan in het onderwijs? Die vraag zal eenieder zich wel eens stellen. Leerkrachten in het basisonderwijs klagen over kinderen die veel aandacht vragen en over ‘lastige’ ouders. Docenten aan middelbare scholen komen naar verluidt nauwelijks meer aan lesgeven toe...

Universiteiten en Hoge Scholen worstelen met een steeds krapper budget en de strijd tussen kwaliteit en kwantiteit. Kwaliteit van onderwijs staat hoog in het vaandel, maar kwantiteit van studenten speelt zeker ook een rol. Een universiteit krijgt meer geld van de overheid als zij meer studenten telt, dus wordt alles op alles gezet om studenten te enthousiast te maken. Ook hier telt immers de bezettingsgraad....

Voor de studie Diergeneeskunde geldt dit niet, die kent al jaren een vast aantal plaatsen. Een deel van de studenten kiest voor gezelschapsdieren of paard, een ander deel gaat in de toekomst liever rundvee-, varkens- of kippenbedrijven bezoeken. Het onderwijsprogramma is daar dan ook op gericht. Aan het eind van de studie krijgen de studenten de opdracht een rundvee- én een varkensbedrijf én een pluimveebedrijf volledig “door te lichten” en van veterinaire adviezen te voorzien.

Daarna mogen ze ervaring opdoen in de praktijk, allereerst een paar weken bij de ULP, de Universitaire Landbouwhuisdierenpraktijk en aansluitend volgen er nog zes weken bij een praktijk ergens in Nederland. Dit zijn stuk voor stuk ambitieuze toekomstige collega's en het zal duidelijk zijn dat onderwijs geven aan zo'n groep geen last maar een lust is. Zij willen wat leren en ik help ze een stapje verder.

Voor een aantal studenten is dat niet genoeg. Zij hebben aangegeven veel meer van de varkenshouderij te willen weten. Zij willen al veel vroeger in hun opleiding kennismaken met de rol van de dierenarts op een bedrijf en van alle erfbetreders weten wat hun “drive” is. Deze studenten gaan –in hun vrije tijd– mee met een veevoervoorlichter, iemand van een fokkerij-organisatie en een handelaar en zij krijgen een blik in de keuken van de farmaceutische industrie en veevoerindustrie, de slachterij en het primaire bedrijf. Ook praten ze met mensen uit de ‘financiële’ wereld. Iedere student krijgt een praktiserend dierenarts als begeleider. Deze jongelui hebben ook aangegeven graag beurzen en vaktechnische bijeenkomsten bij te wonen en vanuit de ULP zijn we bezig daar fondsen voor te werven.

In deze ‘talentenklas’ zit nu een tiental enthousiaste studenten en daar komen er elk jaar een paar bij. Het is een selecte groep studenten. Dus...: bent u een jonge ondernemer en ziet u bij een groot aantal dierenartsen wat grijze haren verschijnen, maak u geen zorgen, een nieuwe generatie komt eraan en wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, ook in de varkenshouderij.

Hetty van Beers
Dierenarts ULP
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer