Verkoop varkensbedrijven verloopt stroef

Milieu-eisen, schaalvergroting, marktontwikkelingen en de invloed van natuurgebieden en –organisaties. Het zijn volgens NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed allemaal oorzaken, waardoor de vraag naar varkensbedrijven laag is en er weinig bedrijven verkocht worden. Dit blijkt uit haar halfjaarbericht over de eerste helft van 2011. Voor de rest van dit jaar verwacht de NVM geen verbetering.

Varkensbedrijven die te koop staan en al wel voldoen aan de ‘2013-eisen’ zijn volgens de NVM veel meer waard dan bedrijven die nog niet aan de eisen voldoen. Daarnaast speelt de grootte van het bedrijf een belangrijke rol. Naar kleinere varkenshouderijen is weinig vraag.

Invloed overheid en projectontwikkelaars
In het verleden bood de ‘ruimte-voor-ruimte-regeling’ voor deze bedrijven nog enig soelaas. Nu zijn de mogelijkheden voor agrarische bedrijven door bezuinigingen en beperkt(er) beleid bij lokale en provinciale overheden een stuk minder. De terughoudendheid van projectontwikkelaars speelt daarin ook een rol.

Natuurbeleid zorgt voor onzekerheid
En ondanks beperkende wijzigingen in het bestaande beleid, blijven de Ecologische Hoofdstructuur en Natura 2000 een rol spelen bij de verkoop van agrarisch onroerend goed. De vele onzekerheden in het beleid zorgen dat agrarische gronden in de buurt van de natuurgebieden minder interessant zijn voor kopende partijen. Zo zitten de ‘ammoniakcirkels’ (natuurcontouren) van kleine natuurgebieden de uitbreidingsmogelijkheden flink in de weg. 

Verrommeling buitengebied biedt kansen
Doordat veel stoppers hun bedrijf niet kunnen verkopen, verwacht de NVM dat de verrommeling van het buitengebied toeneemt. De NVM ziet hier mogelijkheden om het landelijk gebied verder te ontwikkelen middels herbestemming. Het buitengebied is volgens de organisatie geschikt voor zowel wonen als werken of juist de combinatie hiervan (anders dan de agrarische bestemming). In die herbestemming spelen gemeenten en provincies een grote rol. Zij kennen de omgeving en hebben de mogelijkheden om beleidsmatig per locatie naar de beste oplossing te zoeken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer