Onderzoek naar agressieve varkens

Zeven Europese universiteiten en onderzoeksinstituten en drie industriële partners vormen samen het 'BioBusiness Project Team'. Dit team onderzoekt met innovatieve informatietechnologie een aantal actuele aandachtspunten die in de veehouderij spelen, waaronder agressie bij varkens. Doel in dit deelproject is de ontwikkeling van een systeem, waarin door tijdig sturen agressief gedrag voorkomen kan worden. 

Informatietechnologie
Het BioBusiness Project gebruikt in de onderzoeksprojecten met betrekking tot dierwelzijn het Precision Livestock Farming (PLF) principe. Middels sensoren en informatietechnologie worden productie, gezondheid en welzijn van de dieren 'real time' gemeten.

PLF richt zich o.a. op het voorspellen van het verwachte diergedrag. Door voorspellingen continu te vergelijken met metingen is het mogelijk om afwijkend gedrag vroegtijdig op te sporen. Daardoor kan PLF een cruciale rol verullven in de vroege opsporing van ziekten. Daarnaast is het een objectieve beoordelingsmethode van dierwelzijn in de moderne veehouderij.

In drie projectteams werken elf geselecteerde doctoraal studenten aan drie deelprojecten:
• Verbeterde voorwaarden voor de incubatie van eieren;
• Automatische detectie van kreupelheid bij koeien;
• Automatische bewaking van agressie bij varkens.

Monitoring ongewenst gedrag
Eén van de industriële partners, Fancom, levert haar bijdrage aan het onderzoek naar de automatische bewaking van agressie bij varkens. Een van de projectteams richt zich op de ontwikkeling van visuele en auditieve technieken die continu het ongewenste gedrag van varkens monitoren en detecteren. Het uiteindelijke doel is om een systeem te ontwikkelen dat het gedrag van de dieren zodanig stuurt, dat ongewenst agressief gedrag voorkomen wordt.

Presentatie eerste resultaten
Het BioBusiness Project loopt totaal vier jaar en wordt in 2013 afgesloten. Op 6 september 2011 organiseert het team de tweede workshop in Brussel waar de studenten hun vorderingen in de drie deelprojecten presenteren. Aan het einde van het project in 2013 presenteren de deelnemers tijdens een driedaagse conferentie hun onderzoeksresultaten.

Het BioBusiness Project is verbonden aan de Marie Curie Acties die jonge onderzoekers helpt bij het uitbouwen van hun loopbaan.

Kijk voor meer informatie over het Biobusiness project en de workshop op www.bio-business.eu.  

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer