‘Je verhaal vertellen lucht op’

Bij de telefonische hulpdienst agrariërs van Sensoor Oost Nederland kunnen varkenshouders anoniem hun verhaal kwijt. Bij ZLTO staan twee sociaal medewerkers leden bij die het zwaar hebben. Zij luisteren, verwijzen door en geven concrete handvaten. De ervaringen van enkele betrokkenen.

"Boeren hebben het de afgelopen jaren gewoon heel erg moeilijk gehad.” Dat zegt Wian Wijnveen van de Telefonische Hulpdienst Agrariërs over het almaar toenemende aantal bellers naar de lijn. Vorig jaar waren dat er maar liefst 1.668.

Op het nummer 0800 - 024 00 21 zit op dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur en op donderdag van 19.00 tot 22.30 uur een goed opgeleide vrijwilliger klaar waarbij ook veel varkenshouders hun verhaal kwijt kunnen. “We denken mee, luisteren en vragen door. De drempel is laag, mensen kunnen ook gewoon anoniem bellen”, benadrukt ze. Deze telefoonlijn is een onderdeel van Sensoor Oost Nederland. “Met de mkz-crisis was er behoefte aan een speciale lijn voor agrariërs. Zo is het ontstaan en we merken dat zij het prettig vinden als ze iemand spreken die hun achtergrond kent. Dat praat net wat makkelijker.”

Sensoor is een algemene hulpdienst die 24 uur per dag telefonisch bereikbaar is via 0900-0767, maar ook per mail of chat via www.sensooroostnederland.nl.

Willem Leys is samen met Peter Greijmans sociaalmedewerker bij de ZLTO. Ze staan de leden van deze organisatie die het zwaar hebben bij. Vorig jaar waren dat er bijna tweehonderd. De meesten weten hen te vinden dankzij het rubriekje in het blad ‘Nieuwe Oogst’. “Je kunt ons werk vergelijken met dat van een maatschappelijk werker. Mensen kunnen hun verhaal kwijt, helpen bijvoorbeeld bij relatieproblemen of het omgaan met stress. Als mensen echt depressief zijn, zorgen we dat ze op de juiste plek komen.”

Ook bij de ZLTO zien ze de vraag naar hulp toenemen. “Bij varkenshouders heeft dat veel te maken met 2013. Mensen die zich daardoor moeten stoppen, hebben het vaak moeilijk. Vaak omdat ze het gevoel hebben dat het geen vrije keuze is, maar dat ze gedwongen worden.”

Naast het luisterende oor, biedt de ZLTO ook concrete handvatten aan. Zo wordt dit jaar paar keer de cursus ‘Een nieuwe start’ gegeven voor agrariërs die stoppen met hun bedrijf. Op drie vrijdagen is ’s ochtends aandacht voor de sociale en emotionele kant en in de middag aandacht voor het vinden van nieuw, geschikt werk.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer