Techniek of toch minder vlees?

We consumeren in Europa te veel dierlijk eiwit, vindt het Planbureau voor de Leefomgeving. Zelfs twee maal zo veel als het mondiale gemiddelde. Dat is dus inclusief onszelf. Deze enorme consumptie is niet goed voor moedertje aarde, vindt het Planbureau. En dus moeten we er iets aan doen. Minder vlees eten, bijvoorbeeld.

Maar er zijn hele delen van de wereld, met behoorlijk veel mensen, waar de welvaart nu pas goed los komt. Daar hoort in de praktijk een hogere consumptie van zuivel en vlees bij. Dat kunnen wij wel niet verstandig vinden, maar dat peuter je hen direct niet aan het verstand. Het is ook de vraag of dat eerlijk is. Een behoorlijke vleesconsumptie is in onze cultuur vrij normaal en moeten we dat genot mensen aan de andere kant van de wereld dan gaan onthouden?

Natuurlijk zijn er in Europa en zeker ook in Amerika/Canada veel mensen die best wat minder vlees kunnen eten dan ze nu doen. Dat zou niet slecht zijn voor hun gezondheid. En ook niet voor het straatbeeld op een zomerse dag.

Gelukkig biedt het Planbureau ook alternatieven. Als we al dat dierlijk eiwit nu eens wat efficiënter gaan produceren, dat scheelt ook al een heel stuk. Robert Hoste van het LEI becijferde al eens dat we wereldwijd met veertig procent minder varkens toe kunnen, als iedereen op onze manier varkens gaat houden. Zo gek doen we hier dus nog niet.

Ook in de teelt van voedergewassen is nog genoeg te halen. In de opbrengsten per hectare zit er wereldwijd nog voldoende rek. Zeker, wanneer het ons ook nog eens gaat lukken op een veilige manier gebruik te maken van genetisch gemodificeerde gewassen.

Er is minder land nodig als we minder vlees of zuivel produceren, zegt het Planbureau. Maar er is ook minder land nodig wanneer we efficiënter produceren en minder van het geproduceerde weggooien. Het is maar net van welke kant je het wilt bekijken. Of hebben we dan toch te veel vertrouwen in de technologische vooruitgang?

Ik denk van niet, maar toch knaagt er onderhuids ook iets. Want is dit niet puur eigenbelang. Ik eet tenslotte ook gewoon uit de bekende ruif. Ik vrees dat we toch niet onder de pijnlijke discussie van minder vlees uitkomen. Lees net dat we eind deze eeuw met tien miljard mensen op deze aarde zijn, drie miljard meer dan nu, en die moeten ook allemaal eten.


Arend Waninge
Redacteur Varkens
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer