Duurzame+biggenslachterij+zet+poorten+middagje+open
Nieuws
© Jos Thelosen

Duurzame biggenslachterij zet poorten middagje open

De poorten bij de duurzaamste en grootste biggenslachterij van Nederland, Pigarné in het Gelderse Lichtenvoorde, stonden zaterdag 27 september enkele uren open. De eigenaren zijn trots op hun vak en het resultaat van een flinke metamorfose. De afgelopen drie jaar is flink geïnvesteerd in beter gestroomlijnde processen en apparatuur. Zo'n 150 veehandelaren, chauffeurs en zakenrelaties kwamen een kijkje nemen en bijpraten. En ze lieten zich de malse biggenvleesproducten prima smaken.

Na een schoenen- en handenreiniging en met haarnetjes op werden vanmiddag verschillende groepen rondgeleid op het middelgrote vleesbedrijf met zo'n zeventig medewerkers. Dit gebeurde onder begeleiding van operationeel leider van de bijzondere slachtlocatie, Hermen van Oene.

Eerste toonde Van Oene zijn gasten wat Pigarné allemaal aan producten maakte van de biggen: filetjes, ribbetjes, racks, procureurs, poothammetjes, schouderhammetjes. 'Het vlees van de jonge dieren is veel malser dan dat van vleesvarkens. En de formaten zijn wat kleiner en minder uniform, omdat biggen binnenkomen van zo'n 10 kilo tot wel halfwas varkens van zo'n 60 kilo', zegt Van Oene. 'Het is echt specialistisch werk en vergt vakmanschap. Ook bij het verwerken van de karkasjes, wat op onze tweede locatie even verderop gebeurt.'

Bij de slachtlijn vertelt Van Oene dat elke slachtdag continu inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aanwezig zijn. Dierenartsen houden streng toezicht op de voedselveiligheid en het dierenwelzijn. 'Voor een middelgrote slachterij die gemiddeld drieduizend biggen per week slacht, zijn de keuringen een enorme kostenpost', stelt hij. 'Het is prima dat er uitgebreid wordt meegekeken, ook via camera's, maar we werken er samen met de NVWA aan om het efficiënter te krijgen.'

Ambachtswerk

Van Oene geeft aan dat ze ook andere diercategorieën slachten, zoals zeugen, runderen en soms paarden. 'De flexibiliteit en het leveren van ambachtswerk is een kracht van onze slachterij', benadrukt hij. 'Het is teamwork en alle mensen die hier werken, gaan net als ik elke dag met plezier aan het werk.'

Na de verdovingsruimte leidt Van Oene het groepje naar de ontvangstruimte. Op borden staat hoeveel biggen van bepaalde gewichten maximaal in de verschillende hokken mogen worden gedaan. 'We doen alles keurig volgens de dierenwelzijnsregels', zegt hij. 'Ook moeten alle papieren kloppen, voordat chauffeurs met biggen of ander slachtvee binnen de poorten mogen komen om ze te lossen.'

Het laatste onderdeel van de rondleiding is de overdekte wasplaats. 'Alle vrachtwagens gaan hier schoon en ontsmet weer weg. Zo minimaliseren we het gevaar van het verslepen van dierziekten', benadrukt Van Oene.

Een krokante big aan het spit van Pigarné wordt door een cateraar aangesneden en uitgeserveerd aan de bezoekers van de open dag.
Een krokante big aan het spit van Pigarné wordt door een cateraar aangesneden en uitgeserveerd aan de bezoekers van de open dag. © Jos Thelosen

Hierna loodst de operationeel leider de bezoekers naar het terras waar de geur van de barbecue hangt. 'Onze ambitie is om, naast lams- en kalfsvlees, ook biggenvlees op het menu van Nederlanders te krijgen. Laat jullie het malse vlees van een big aan het spit, haasjes, racks en 'pulled young pork' smaken.'

Ook directeur Dirk Govers van The Livestock Traders en aandeelhouder bij Pigarné straalt deze zaterdagmiddag trots uit. 'Iedereen mag zien dat we hier Nederlandse biggen, die niet geschikt zijn om uit te groeien tot een vleesvarken, verwerken tot kwalitatief en smakelijk voedsel. Het gebeurt zo diervriendelijk mogelijk, is duurzamer met een lagere CO2-footprint en goed voor het imago van de Nederlandse varkenshouderij.'

Biggenvleesproducten op de barbecue bij Pigarné.
Biggenvleesproducten op de barbecue bij Pigarné. © Jos Thelosen

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    14° / 10°
    30 %
  • Vrijdag
    11° / 8°
    100 %
  • Zaterdag
    8° / 6°
    85 %
Meer weer