%27Van+links+naar+rechts%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Van links naar rechts'

Het afgelopen weekend werd bij ons om de hoek het festival Total Loss georganiseerd. Dat is het festival van Snollebollekes, oftewel: Rob Kemps. Je weet wel van het nummer Links Rechts waar ook tijdens het EK het hele Oranjelegioen op heen en weer aan het springen was.

En dat heen en weer herken ik ook in onze sector. Het ene moment is er een enorme dreiging van zoönose en is dat belangrijk om aan te pakken. Vervolgens is de natuur aan het afsterven en moet de stikstofuitstoot omlaag. Daarna moet de sector zich weer bezighouden met groeperingen die de varkens naar buiten willen, voor natuurlijk gedrag en dierenwelzijn.

Zo krijgen we met z'n allen het heen en weer, terwijl we eigenlijk naar voren zouden moeten. Telkens stapje voor stapje naar een doel of in een richting dat alle doelen dient: de natuur, de samenleving, de boer en het varken.

In mijn optiek is dat ook mogelijk, en zijn twee sleutels nodig voor succes. Allereerst een gezond varken. Gezondheid is het antwoord op veel uitdagingen. Gezonde varkens hebben minder pijn en ongemak, wat een belangrijke basisvoorwaarde is voor dierenwelzijn. Gezonde varkens hebben minder behandelingen nodig en benutten het voer beter voor de aanzet van vlees. Ook zullen minder dieren voortijdig uitvallen, wat positief is voor de economie van de varkenshouder en de CO2-voetafdruk van varkensvlees.

Stapje voor stapje naar een doel of in een richting dat alle doelen dient: natuur, samenleving, boer én varken

Manon Houben, varkensdierenarts

De tweede sleutel is een blije, tevreden varkenshouder. Een varkenshouder die een goede vergoeding krijgt voor zijn werk en investeringen en die gewaardeerd wordt voor zijn vakmanschap. Want het oog van de meester zorgt ervoor dat het varken gezond kan zijn en het dierenwelzijn gewaarborgd is én blijft. Alleen vakmanschap zorgt ervoor dat ieder varken op het juiste tijdstip krijgt wat het nodig heeft. Welzijn is niet alleen te vangen in oppervlaktes, speeltjes, enzovoort.

Natuurlijk zijn er investeringen nodig om te voldoen aan de voorwaarden op het gebied van huisvesting. Meer ruimte geven voor het beter kunnen uitvoeren van natuurlijk gedrag en inspelen op de behoeften van het varken. Een goed voorbeeld hiervan is het vrijloopkraamhok voor zeugen.

Dat vergt echter een grote investering en het heeft een flinke impact op het economisch bedrijfsresultaat. En ja, gelukkig zijn er nog genoeg varkenshouders die deze stap willen zetten vanuit hun vakmanschap en de wens om het goed te doen. Maar dan moet er wel duidelijkheid komen over hoe een succesvol hok eruitziet en zou het helpen dat er afnemers zijn die ook de investering van de varkenshouder belonen.

Ik ben enorm trots op die varkenshouders die hun nek uitsteken en de investering wél doen. Ze experimenteren en ontwikkelen kennis zonder dat er nu al beloningen tegenover staan. Ik zet me in om hen te helpen of dat nu linksom of rechtsom moet gebeuren.

Manon Houben
Varkensdierenarts

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    14° / 6°
    20 %
  • Maandag
    18° / 11°
    70 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    70 %
Meer weer