Vion+zet+virtuele+varkensbril+in+voor+beter+dierenwelzijn
Nieuws
© Vion

Vion zet virtuele varkensbril in voor beter dierenwelzijn

Vleesconcern Vion heeft deze week voor het eerst in een slachthuis gebruikgemaakt van een virtual reality (VR)-bril. Hiermee kan de gebruiker de omgeving vanuit het perspectief van het varken zien. Dit moet in de ogen van Vion leiden tot het beter begrijpen van het varken.

Bij deze VR-bril stimuleert innovatieve software de specifieke visuele perceptie van varkens en brengt deze over naar de bril. 'De perceptie van varkens verschilt aanzienlijk van die van mensen en ook van die van runderen. Varkens hebben een breder gezichtsveld, hun gezichtsscherpte is lager dan die van mensen en ze reageren gevoeliger op beweging', legt Veronika Weber, directeur en Quality Assurance & Operations van Vion Duitsland, uit.

Managing director Peter Menzel van C.O.M. Computer Output Management, die de bril mede heeft ontwikkeld, vult aan: 'Varkens zijn dichromaten en zien in het blauwe, gele en groene spectrum. Maar wat een doorslaggevend verschil maakt bij het dragen van de VR-varkensbril, is de hoogte van de ogen. Deze bevinden zich slechts 30 centimeter boven de grond. Dit resulteert in een volledig ander gezichtsveld dan dat van mensen of runderen.'

Menzel vervolgt: 'Als je zelf hebt ervaren hoe dieren hun omgeving waarnemen, dan kun je ze veel beter begrijpen en behandelen. Dit verbetert automatisch het dierenwelzijn.'

Getest in Duitsland

Het prototype van de varkensbril werd in het voorjaar van 2024 voltooid. Deze week werd deze voor het eerst op een slachthuis getest bij Vion Crailsheim, tussen het Duitse Stuttgart en Neurenberg. Vion gebruikt deze innovatieve brillen om medewerkers en dierenwelzijnsfunctionarissen op te leiden en om bouwmaatregelen in slachthuizen te optimaliseren.

Eerder werd ook al een VR-bril voor runderen ontworpen. In Crailsheim, waar wekelijks 21.000 varkens en 2.300 runderen worden geslacht, zijn deze week beide varianten gebruikt. Die voor varkens voor het eerst, terwijl die voor runderen opnieuw is ingezet.

'Het effect van de VR-bril was simpelweg ongelooflijk. Alle deelnemers zeiden achteraf dat ze nu een veel beter begrip hebben van de dieren en de manier waarop ze bewegen. Ik kon niet wachten om zelf de varkensbril uit te proberen. Ik ben echt onder de indruk', besluit Weber.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    10° / 5°
    5 %
  • Maandag
    12° / 8°
    70 %
  • Dinsdag
    11° / 6°
    70 %
Meer weer