Jubilerende+Klasse%2FDanBred+krijgt+flinke+impuls
Nieuws
© Jos Thelosen

Jubilerende Klasse/DanBred krijgt flinke impuls

In de wereld van kunstmatige inseminatie van varkens ligt een zekere toekomst voor het 25 jaar bestaande Klasse. De Deense geneticaleverancier DanBred heeft vanwege de globale groei meegestuurd in verdere groei van deze Brabantse onderneming. Klasse is de spil in het nationaal, Europees en mondiaal verspreiden van sperma van Deense varkensgenetica.

Klasse, de leverancier van varkenssperma in het Brabantse Sint-Oedenrode, vierde vorige week het 25-jarig bestaan. Een van de hoogtepunten was de opening van het nieuwe kantoorpand en het logistieke centrum voor het verpakken en verzenden van ki-sperma bij de stal met ki-beren. De DuRock-feestavond trok zo'n 170 jonge varkenshouders. Er werden diverse activiteiten voor periferie, relaties en familie gehouden.

Torben Aarris, CEO van DanBred, schetst volop toekomstperspectief voor het 25 jaar bestaande Klasse.
Torben Aarris, CEO van DanBred, schetst volop toekomstperspectief voor het 25 jaar bestaande Klasse. © Jos Thelosen

Tijdens de bijeenkomst voor de periferie werd de locatie officieel in gebruik genomen. CEO Torben Aarris van DanBred gaf aan dat DanBred-genetica vanuit Sint-Oedenrode alle regio's ter wereld goed kan bereiken. 'Mondiaal groeit de voedselvraag naar dierlijke eiwitten en zal ook de varkenshouderij groeien', stelt Aarris. 'DanBred-varkens presteren op alle plekken ter wereld onder verschillende klimaatomstandigheden steeds beter. De focus op efficiëntie en productiviteit zorgt voor de laagste kostprijs. Ondanks hoge vaste kosten en dure arbeid in Denemarken behoren we tot de drie laagste kostprijslanden in de EU.'

20 procent lager

Ook is de voederconversie van DanBred-varkens volgens Aarris in dertig jaar tijd met zo'n 20 procent afgenomen. 'Hierdoor is de CO2-footprint van varkensvlees afgenomen en zal dat jaar na jaar verder dalen door het gebruik van onze efficiënte en hard groeiende Duroc-beren. Daarnaast zal het aantal gespeende biggen per zeug per jaar stijgen door de focus op bigoverleving', beweert hij. 'In 2030 zullen Deense varkenshouders gemiddeld meer dan 37 biggen per zeug per jaar spenen.'

De CEO van DanBred benadrukt nog eens de cruciale rol van Klasse bij het wereldwijd verspreiden van DanBred-genetica. 'Ze excelleren al 25 jaar in het uitleveren van vloeibare genetica. Met de mondiale groeistrategie van DanBred is er ook volop groeipotentieel voor de lange termijn voor de service van Klasse', meent hij. 'We zijn trots op wat hier is gerealiseerd en omarmen de toekomst. Dat doen we graag samen met jonge varkenshouders en onze partners.'

Het nieuwe onderkomen van Klasse bij het spermawinstation.
Het nieuwe onderkomen van Klasse bij het spermawinstation. © Jos Thelosen

Rondleiding van mensen uit de periferie door het nieuwe kantoorpand. Een van de grondleggers van Klasse, Mark van Gaal geeft uitleg over het productieproces van de doses sperma.
Rondleiding van mensen uit de periferie door het nieuwe kantoorpand. Een van de grondleggers van Klasse, Mark van Gaal geeft uitleg over het productieproces van de doses sperma. © Jos Thelosen

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer