Natuurlijk+voer+besparen+bij+zeugen+en+biggen+met+robuustere+darmen
Nieuws
© Koos Groenewold

Natuurlijk voer besparen bij zeugen en biggen met robuustere darmen

'Iedereen ziet het liefst topfitte zeugen met een riante biest- en melkproductie en tomen biggen die soepeltjes de zoogperiode en de periode na het spenen doorlopen. Het klinkt eenvoudig, maar de praktijk is vaak weerbarstig', ervaart van Jan Pool. 'Bij het gezond en gretig houden van zeugen en biggen draait het om de kleinste details in de voeding. Voeders met fermentatieproduct XPC stimuleren de darmwerking en spijsvertering en versterken het immuunsysteem.'

In de varkenshouderij wordt sterk gefocust op het zo efficiënt mogelijk produceren van biggen en varkensvlees. 'De prestatielat wordt steeds hoger gelegd en net als bij het bedrijven van topsport draait het steeds meer om de details', zegt accountmanager Jan Pool van Speerstra Feed Ingredients. 'Dat geldt zeker voor de voeding. Dit is, naast aanleg en talent, een van de meest cruciale factoren om top te kunnen presteren. Bij de mens is dat echt niet anders dan bij varkens.'

Volgens Pool kunnen varkenshouders het verschil maken met de specifieke toevoeging van XPC van Diamond V aan de voeders van zeugen en biggen. 'Zo kan een toevoeging van 2 kilo in zeugenvoer al een scala aan positieve effecten in het dier teweegbrengen. Onderzoek toont aan dat zeugen in de controlegroep die vanaf dag 93 in de dracht exact dezelfde hoeveelheid voer kregen zonder XPC, minder hard gegroeid waren dan de zeugen op het XPC-verrijkte rantsoen.'

Door die voertoevoeging zijn de darmen van de zeugen in staat om meer voedingsstoffen uit het rantsoen te benutten. 'De betere spijsvertering leidt tot dieren die beter in conditie zijn op het moment van werpen', licht Pool toe. Bovendien bleek de proefgroep gemiddeld 0,2 meer biggen levend ter wereld te brengen, die ook nog eens 120 gram zwaarder zijn.

Gezondheid van binnenuit laat de varkens consistent beter presteren

Jan Pool, accountmanager van Speerstra Feed Ingredients

'In de zoogperiode is deze vergelijkingsproef met lactatievoeders voorgezet met onbeperkte voedering van kraamzeugen', vertelt de accountmanager. 'Hieruit is gebleken dat XPC-zeugen uit eigen beweging gemiddeld 0,5 kilo voer per dag meer opnamen. De hogere melkproductie vertaalde zich in gemiddeld 0,15 gespeende big meer en een 2,8 kilo hoger toomgewicht bij het spenen. Dit terwijl de zeug beter in conditie bleef. Die betere conditie vormt vervolgens weer de basis voor een goede vruchtbaarheid in de volgende cyclus.'

Een vergelijkbare voerproef bij een vermeerderingsbedrijf in Polen heeft vrijwel dezelfde resultaten opgeleverd, alleen was het totale toomgewicht bij het spenen op dag 29 zelfs 3,5 kilo hoger. Daarnaast is bij de helft van het aantal gespeende biggen van zowel de proef- als controlegroep XPC toegevoegd aan het speenvoer en de opfokvoeders. Bij de andere helft is dat niet gedaan.

Volgens Pool is de belangrijkste conclusie dat de biggen van XPC-gevoerde zeugen die in de opfok ook dat additief kregen, significant zwaarder waren op dag 36 na het spenen (25,5 kilo) dan een controlebig (23,5 kilo) die nooit het fermentatieproduct binnen heeft gekregen. 'Ook blijken biggen van XPC-zeugen op standaard voeders beter te presteren. Ze wegen op iets meer dan vijf weken na het spenen gemiddeld 24,4 kilo. Dat is 0,9 kilo meer dan de controlebiggen en 0,7 kilo meer dan de biggen van de controlezeugen die XPC in hun voeders hebben gehad.'

Geheimen van fermentatieproducten

De geheimen achter de samenstelling van het toevoegmiddel XPC van Diamond V zijn veelzijdig. Een scala aan actieve stoffen komen vrij tijdens het gecontroleerd fermenteren van specifieke grondstoffen.

'Op een natuurlijke wijze ontstaan onder meer aminozuren, enzymen en metabolieten die de werking en robuustheid van de darmen stimuleren', legt Pool uit. 'Ook worden in minimale hoeveelheden natuurlijke voerbespaarders gevormd die de darmgezondheid ondersteunen. XPC geeft de varkens op die manier extra weerstand mee tegen ziekten en infecties.'

De werkzame stoffen in XPC doorstaan de druk en temperatuur van het persproces. Dat maakt het additief geschikt voor toepassing in elke voervorm die diervoederproducenten maken. 'Toedienen als topdressing bij kraamzeugen is ook een goed maar wat bewerkelijker alternatief', geeft Pool aan.

'Zelfmengers kunnen het fermentatieproduct ook indoseren in droge of natte rantsoenen voor varkens. XPC is stabiel en begint zijn nuttige werk te doen op de plek waar het hoort: in de varkensdarmen. Ook bij varkens komt gezondheid van binnenuit.'

'Bijen, huisdieren en mensen hebben er ook profijt van'
Volgens Jan Pool kent XPC als toevoeging om de spijsvertering en prestaties bij varkens te stimuleren, ook tal van andere toepassingsgebieden. 'Imkers zetten het in om de weerstand van hun bijenvolkeren te verhogen in de strijd tegen de varroamijt. Paardenhouders geven het aan hun paarden omdat ze dan consistent beter presteren, een glanzende vacht krijgen en ze sneller herstellen van stress of een blessure. Een stralende diergezondheid is de reden dat producenten van huisdiervoerders het fermentatieproduct van Diamond V toevoegen. EpiCor is de variant die geschikt is voor de mens.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer