Selectie+op+hogere+bigoverleving+Deense+varkens+boekt+resultaat
Nieuws
© Varkens Archief

Selectie op hogere bigoverleving Deense varkens boekt resultaat

De gerichte selectie op bigoverleving door de Deense fokkerijorganisatie DanBred zorgt voor een stijging van het aantal gespeende biggen per zeug per jaar naar 34,8. Die toename komt grotendeels op het conto van de daling van de biggenuitval met 0,9 procent naar 22,4 procent tot en met een gewicht van 30 kilo. Ook bij vleesvarkens heeft de gerichte selectie op overleving al een positief effect. Daar daalde de uitval met 0,1 procent.

Het nationale gemiddelde van 2023 laat zien dat het foksysteem nu de code heeft gekraakt voor een hogere overleving, terwijl de productiviteit blijft verbeteren. Dat benadrukt directeur van de sector varkens Christian Fink Hansen van de Deense Raad voor Landbouw en Voeding. 'Het vorige fokdoel had een onbedoelde, negatieve correlatie tussen overleving en productiviteit. Dat leidde helaas tot een toename van de sterfte. Die trend is nu gekeerd. Tegelijkertijd zien we nog steeds productiviteitsverbeteringen in de Deense varkensproductie, wat positief is.'

Niet alleen bij biggen is de overleving verbeterd. Dat geldt ook voor zeugen. Daar daalde de uitval met 0,3 procent naar 14,2 procent. Bij de vleesvarkens daalde de uitval met 0,1 procent naar 3,4 procent.

Lagere voerconversie, hogere groei

Tegelijk met de betere overleving blijven de technische resultaten van de varkens verbeteren. Bij biggen van 7 tot 30 kilo levend gewicht daalde de voerconversie met 0,01 naar 1,76 per kilo groei. De groei van de biggen is gestegen naar 467 gram per dag in het traject 7 tot 30 kilo.

Ook bij vleesvarkens verbeterden de technische resultaten. De voerconversie van 30 tot 115 kilo levend gewicht daalde met 0,03 naar 2,64. De groei steeg met 15 gram naar gemiddeld 1.054 gram per dag.

Deze resultaten zijn gebaseerd op 666 zeugenbedrijven met gemiddeld 856 zeugen en 19,8 miljoen gespeende biggen. Daarnaast zijn er nog 388 bedrijven met alleen gespeende biggen en 1.155 vleesvarkensbedrijven die gemiddeld 7.703 vleesvarkens per jaar afleveren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer