%27Met+naaldloos+vacinneren+w%C3%A9l+de+gewenste+entreacties+bij+biggen%27
Achtergrond
© Koos Groenewold

'Met naaldloos vacinneren wél de gewenste entreacties bij biggen'

'Het was geen doen om biggen twee weken na spenen met de naald te moeten vaccineren om heftige entreacties in de kraamstal te voorkomen', stelt Niels de Rooij. 'Naaldloos het combinatievaccin tegen circo en mycoplasma toedienen, levert wél de gewenste entreacties op.'

Op het erf van het zeugenbedrijf van Niels de Rooij in het Brabantse Oud Gastel zijn de sporen te zien van verbouwwerkzaamheden. 'Alleen de afdelingen voor de eigen aanfok moeten nog op orde worden gebracht', vertelt hij, nadat het laden van biggen erop zit. 'Over een paar maanden ligt het er hier allemaal pico bello bij.'

De Brabander startte vorig jaar maart met het runnen van een draaiend bedrijf met achthonderd zeugen. Omdat de gezondheidsstatus van de zeugen totaal niet matchte met de dieren op zijn af te bouwen thuislocatie, draaide hij het 'nieuwe' bedrijf leeg. Daarna startte hij met de renovatie van de inseminatiestal. Vervolgens onderging de ruimte voor drachtige zeugen een complete metamorfose.

'De mestputten zijn zelfs schoongemaakt en de zeugen lopen nu in groepen van 22, 28 en 30 dieren met deels uitklapbare comfortbeugels voor de troggen', geeft De Rooij aan. 'In de kraamafdelingen zijn alleen de voerbakken en watervoorziening aangepast. De ruimte voor de geltenopfok moet nog onder handen worden genomen. Omdat er nu 300 zeugen meer worden gehouden, is het aantal kraamhokken vrij krap en hanteren we een tiendagensysteem.'

Het naaldloos toedienen van vaccins is een succesformule voor mijn bedrijf

Niels de Rooij, varkenshouder in Oud Gastel (NB)

Voor het personeel was het wennen om op wisselende dagen de standaardwerkzaamheden uit te voeren. Nu zit het ritme van insemineren, afbiggen, biggen behandelen en spenen er volgens De Rooij goed in. 'Alleen de opbouw van de zeugenstapel is nog niet ideaal, met een groot aandeel gelten en eersteworpszeugen.'

Niels de Rooij is gereed om drie weken oude biggen naaldloos te gaan vaccineren tegen mycoplasma en circo.
Niels de Rooij is gereed om drie weken oude biggen naaldloos te gaan vaccineren tegen mycoplasma en circo. © Koos Groenewold

Omdat hij een deel van de biggen met eigen transport naar zijn vleesvarkenslocaties brengt, ervaart De Rooij hoe cruciaal een goede diergezondheid is. 'Rust in de bedrijfsvoering en diergezondheid leveren euro's op. Door te ontwikkelen naar een gesloten bedrijf, wil ik dat alles maximaal tot waarde brengen', zegt de varkenshouder.

Eén verantwoordelijke voor vaccineren

'Wat ook helpt, is om één persoon verantwoordelijk te maken voor het vaccineren van de zeugen en biggen. Die zorgt ervoor dat de vaccins altijd op kamertemperatuur zijn, werkt netjes en rustig met schone apparatuur en registreert alles nauwkeurig. Kwaliteit leveren. Als je vaccins aanschaft, moeten die ook het gewenste effect opleveren', stelt De Rooij.

De ondernemer vaccineert zijn varkens zoveel mogelijk naaldloos met de Hipradermic. 'Dit bevalt al jarenlang goed. We begonnen hiermee door de heftige entreacties in de kraamstal als we biggen met de naald vaccineerden tegen circo en mycoplasma.'

Tekst gaat verder onder kader.

Eén keer per jaar grondig monitoren
Hipra onderzocht elk voor- en najaar de gezondheidsstatus van de varkens van Niels de Rooij. Via bloedonderzoek van gelten, verschillende pariteiten van de zeugen en op zeven momenten in het leven van biggen en vleesvarkens is de opbouw van antistoffen tegen APP, influenza, circo, PRRS en mycoplasma in beeld gebracht. Nu alles rustig is, schakelt De Rooij dit terug naar één keer per jaar.

Te veel biggen kregen volgens De Rooij een koortsreactie en werden lusteloos, waardoor ze niet naar de uier gingen en hij nogal eens berige kraamzeugen had. 'Toen we op twee weken na spenen biggen moesten enten, dacht ik: waar zijn we nu mee bezig?'

Sindsdien wordt een week voor spenen 0,2 milliliter van een gecombineerd circo- en mycoplasmavaccin intradermaal toegediend. 'Het is een succesformule voor mijn bedrijf', constateert De Rooij. 'Ik ben gestopt met het in de huid vaccineren tegen PRRS bij biggen. Uit bloedmonitoring bleek dat de PRRS-situatie tot aan de slachthaak rustig is. Stoppen met een vaccinatie is een ondernemersrisico, maar het bespaart wel veel geld en arbeid.'

De zeugen krijgen naaldloos vier keer per jaar voor de voet weg het vaccin Unistrain PRRS van Hipra toegediend. Alleen de vaccinaties tegen coli en parvo/vlekziekte moet De Rooij met de naald zetten. 'Het liefst zou ik die ook naaldloos toedienen', benadrukt hij. 'Het is onvoorstelbaar hoe rustig zeugen reageren als ze een intradermale vaccinatie rond de kling krijgen.'

Pim Peters van Hipra doet de technische ondersteuning voor naaldloos vaccineren bij het bedrijf van De Rooij. Zo verzorgt Peters de vaccinatiecursus met de Hipradermic voor de medewerkers en kijkt hij mee in de kraamafdelingen tijdens het vaccinatieproces. ‘Het gaat er niet alleen om te zien hoe het gebeurt, maar ook om praktische tips te geven die de kwaliteit van de vaccinatie verbeteren en het werk minder belastend maken. Bij Niels zit het wel snor.’

Bedrijfsinformatie
Niels de Rooij houdt 1.100 zeugen in het Noord-Brabantse Oud Gastel en heeft een deels gesloten bedrijfsvoering. Op diverse locaties houdt hij in totaal 7.500 vleesvarkens en zijn beste biggen verkoopt hij aan vleesvarkenshouders in Nederland. Met zuiverelijns York-zeugen fokt hij TN70-zeugen, die hij insemineert met sperma van een TN Tempo-eindbeer. Gemiddeld speent De Rooij 14,7 biggen per worp.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer