POV%3A+Albert+Heijns+claim+CO2%2Duitstoot+vleesproduct+klopt+niet
Nieuws
© Albert Heijn

POV: Albert Heijns claim CO2-uitstoot vleesproduct klopt niet

De claim van Albert Heijn dat de nieuwe vleesproducten met kip in plaats van varkensvlees een veel lagere CO2-uitstoot zouden hebben, klopt niet. Dat stelt de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV). De supermarktketen gebruikt hierbij de verkeerde cijfers.

Deze week introduceerde Albert Heijn half-om-halfgehakt van kip en rundvlees, runder-kipburgers en producten met toegevoegd rundereiwit. Volgens de supermarktketen hebben de runder-kipproducten een veel lagere CO2-uitstoot dan de reguliere half-om-halfproducten op basis van rund- en varkensvlees. De POV constateert dat Albert Heijn shopt in cijfers en overweegt de stap naar de Reclame Code Commissie.

Albert Heijn probeert een zo groot mogelijk voordeel te construeren voor de nieuwe kip-rundvleesvarianten. Dit ten nadele van varkensvlees. De CO2-uitstoot van de productie van kip en die van varkensvlees ontlopen elkaar relatief weinig. Rundvlees heeft een hogere CO2-uitstoot. Albert Heijn gaat nu bij varkensvlees uit van oudere cijfers, waardoor de CO2-uitstoot bijna twee keer hoger uitvalt. Voor rundvlees worden wel weer de nieuwste cijfers gebruikt, waardoor die ongeveer de helft lager uitvalt.

De POV overweegt de reclame van Albert Heijn voor te leggen aan de Reclame Code Commissie. Maar eerst vraagt zij de supermarktketen te reageren op vragen over haar rekenwerk.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer