Omzet+en+winst+co%C3%B6peratie+Westfleisch+in+2023+gegroeid
Nieuws
© Westfleisch

Omzet en winst coöperatie Westfleisch in 2023 gegroeid

Ondanks een teruggang in de Duitse varkensstapel heeft coöperatie Westfleisch in 2023 haar marktaandeel behouden. Ook zijn er betere resultaten geboekt dan een jaar eerder. De omzet van de slachterij en vleesverwerker steeg met 11 procent naar 3,35 miljard euro. De winst voor rente en belasting (ebit) ging met bijna 7 procent omhoog naar 37,7 miljoen euro.

Het bedrijf heeft de voorlopige, niet gecontroleerde cijfers gepresenteerd bij de opening van de 'Westfleisch Dagen 2024' in Paderborn. 'We hebben ons marktaandeel verder kunnen vergroten', vertelde voorzitter Wilhelm Uffelmann van de raad van bestuur. 'En dit geldt niet alleen voor de pure slachtcijfers, maar ook voor de verdere verwerking.'

Westfleisch heeft vorig jaar 6,5 miljoen varkens geslacht. Dat is bijna hetzelfde aantal als een jaar eerder. Dit ondanks de aanzienlijke achteruitgang op de nationale markt. Het aantal runderslachtingen steeg met 5,2 procent naar 380.000 dieren.

Er zat vooral ook groei bij de verwerkingsactiviteiten van de dochterondernemingen. De aanbieder van gemaks- en zelfbedieningsgoederen WestfalenLand verhoogde de omzet met 2,8 procent, terwijl de gemaks- en worstproducent Gustoland groeide met 9,3 procent.

Investeren in efficiëntie

Wel zijn de kosten in 2023 over de gehele linie gestegen. Een verdere stijging wordt verwacht. Zo zullen de personeelskosten dit jaar stijgen door een nieuwe cao. Tol en CO2-belastingen verhogen daarnaast de logistieke kosten. Ook worden aanhoudend stijgende energiekosten en kosten voor regelgeving verwacht.

'Ondanks deze uitdagingen hebben we vertrouwen in toekomst', benadrukt Uffelmann. 'Om de marktpositie te verbeteren, willen we het slachten en verwerken verder uitbreiden. Ten tweede investeren we op onze locaties in nog efficiënter werken. Verder vergroten we de verticale integratie, zoals blijkt uit de recente overname van The Petfood Company.'

De leden van coöperatie Westfleisch krijgen een dividenduitkering van 4,2 procent. Later komen er nog bonussen bij, die worden op de algemene vergadering in juni bekendgemaakt.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer