Niet+storen+tijdens+het+zogen+a%2Eu%2Eb%2E
Achtergrond
© Koos Groenewold

Niet storen tijdens het zogen a.u.b.

Het is cruciaal om de biggen tijdens het zogen niet te storen. Nadat ze de biest op hebben, moeten ze iedere melkbeurt de uier van de zeug leegdrinken.

In het begin van de lactatie is dat iedere 35 minuten, dat loopt aan het einde van de lactatie op tot iedre 50 minuten. De biggen hebben dan 10 tot 30 seconden de tijd om de uier leeg te drinken. Missen ze een beurt omdat ze worden gestoord, dan gaat die melkbeurt verloren. De zeug mist de stimulans om nieuwe melk aan te maken en zal hierdoor niet haar maximale productie behalen.

De Canadese onderzoeker Chantal Farmer heeft onderzocht wat er gebeurt als de biggen niet bij iedere beurt de uier leeg kunnen drinken. Ze liet een deel van de biggen iedere 35 minuten zogen, terwijl een ander deel maar om de 70 minuten kon zogen. Bij de biggen die iedere 35 minuten konden zogen, steeg de melkproductie van de zeug met 27 procent en waren de biggen bij spenen 44 procent zwaarder.

Stimuleren melkklieren

Recent heeft Farmer onderzocht hoe je de ontwikkeling van de melkklieren kunt stimuleren. Dat kan door de zeugen vanaf dag 90 in de dracht 40 procent lysine en eiwit extra te voeren. De melkklieren waren dan 44 procent groter bij de eersteworpszeugen.

Tijdens de lactatie gaat de ontwikkeling van de melkklieren verder door. En nu blijven de zogende biggen de belangrijkste stimulans door steeds de uierpakketten leeg te drinken. De melkproductie van een zeug is het hoogste tussen dag 15 en 21. De samenstelling van de melk verandert wel: het eiwit- en vetgehalte dalen, het lactosegehalte stijgt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer