Hand%2D+en+laarshygi%C3%ABne+centraal+bij+veldstudie
Nieuws
© Varkens Archief

Hand- en laarshygiëne centraal bij veldstudie

Het verhogen van de bioveiligheid op varkens- en pluimveebedrijven is een belangrijke optie om de diergezondheid op een hoger niveau te krijgen. Wat maatregelen feitelijk opleveren en of ze praktisch uitvoerbaar en kostentechnisch interessant zijn, is vaak gissen. Veldstudies en experimenten in het Europese samenwerkingsproject 'Biosecure' moeten daar helderheid in brengen.

'Biosecure' is een vierjarig onderzoeksproject in het kader van Horizon Europe. Universiteit Gent coördineert het project, waarbij ook de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht participeert. De Europese Unie heeft 5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Achttien partners uit twaalf Europese landen doen eraan mee. Bioveiligheid is van cruciaal belang voor het beheer van de diergezondheid en de ziektebestrijding, maar de implementatie op bedrijfsniveau blijft vaak onvoldoende. Met zeven werkpakketten verwacht 'Biosecure' daar structureel verbetering in te krijgen.

Kritieke punten in de bioveiligheid zijn vooral de hygiëne van de handen en het schoeisel. Een van de studies gaat daarom over hand- en laarshygiëne op varkens- en pluimveebedrijven. Daarvoor zoekt Julia Jerab, dierenarts en PhD-student aan de Universiteit Gent, medewerking van varkens- en pluimveehouders. Op bedrijven die zich nog aan kunnen melden, zal ze eenmalig monsters nemen van bijvoorbeeld handen voor en na het handen wassen en laarzen voor en na het schoonmaken.

Handen wassen met uv-lotion en daarna het resultaat bekijken met een uv-lamp vergroot direct het inzicht of handen goed en geheel zijn gewassen. Het aanpassen van de handenwastechniek op een bedrijf is volgens Jerab een eenvoudige en praktische manier om de basishygiëne op een bedrijf te verbeteren. 'Voor meer informatie kunnen geïnteresseerde veehouders zich bij mij melden', zegt dierenarts.

Coachingstraject

Op het vlak van bioveiligheid worden eveneens boeren gezocht die een coachingstraject aan willen gaan over een periode van één jaar. Het mogen volgens Jerab dezelfde varkenshouders zijn, maar dat hoeft zeker niet.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 5°
  70 %
Meer weer