Meer+Deense+varkensbedrijven+PRRS%2Dvrij
Nieuws
© John Lamers

Meer Deense varkensbedrijven PRRS-vrij

Van 95 procent van de Deense varkensbedrijven is bekend wat hun PRRS-status is. In januari 2024 blijkt hieruit dat op 62 procent van de vleesvarkensbedrijven en 67 procent van de zeugenbedrijven geen antilichamen tegen PRRS in de bloedmonsters wordt gevonden.

De Deense varkenssector wil zo snel als haalbaar helemaal vrij worden van de virusziekte PRRS, die zowel vruchtbaarheidsproblemen bij zeugen als ademhalingsproblemen bij biggen en vleesvarkens veroorzaakt. Bovendien verzwakt dit virus de algehele weerstand tegen ziekteverwekkers en dat zorgt mede voor een hoger antibioticagebruik dan nodig.

Het doel van de gezamenlijke Deense varkens- en gezondheidsorganisaties is om uiterlijk in 2025 85 procent van alle zeugenstapels in het land en 75 procent van alle slachtvarkens in 2025 vrij te hebben van PRRS.

Kortingen voor PRRS-positief

Om de vooruitgang te bewaken is het sinds vorig jaar verplicht voor varkensbedrijven om de PRRS-status te kennen. Daarnaast gelden kortingen bij het leveren van PRRS-positieve biggen en vleesvarkens.

Gevolg is dat het aantal bedrijven waarvan de PRRS-status bekend is snel is gestegen. Bij het begin van het vastleggen van de gegevens was de status van 47 procent van de bedrijven bekend. Inmiddels is van 95 procent van de 4.240 varkensbedrijven de PRRS-status bekend.

PRRS-status vleesvarkens flink verbeterd

Bij de start was 23 procent van de vleesvarkensbedrijven seronegatief (geen antilichamen in het bloed) voor PRRS en dat gold voor 57 procent van de zeugenbedrijven. Het aandeel vleesvarkensbedrijven dat negatief test voor PRRS is gestegen naar 62 procent en bij de zeugenbedrijven naar 67 procent.

In Denemarken richten 43 regio's zich op de PRRS-reductiestrategie. Een aantal van die regio's, met name op de oostelijke eilanden, is al helemaal of bijna vrij van PRRS. In 16 regio's, waar ruim de helft van de varkens met een positieve PRRS-gezondheidsstatus ligt, wordt gewerkt aan een PRRS-sanering.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 5°
  70 %
Meer weer