%27Verandermanagement+zit+in+het+bloed%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Verandermanagement zit in het bloed'

Het is misschien een open deur, maar om te kunnen veranderen, moet je eerst willen veranderen. Iedereen die ooit is gestopt met roken, weet nog precies de reden waarom hij of zij is gestopt. De datum is vaak niet meer zo precies te achterhalen, maar de reden zeker. Bijvoorbeeld een nieuwe liefde die het vies vindt ruiken of een zwangerschap. Soms is stoppen met roken zelfs een weddenschap. Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat stoppen met roken makkelijk is, maar het is te doen.

Stoppen met roken is in al zijn simpelheid een prachtig voorbeeld van verandermanagement. Om te veranderen, moet eerst de wens er zijn. Vervolgens moet duidelijk zijn hoe een verandering voor elkaar is te krijgen en welke middelen daarvoor nodig zijn.

In mijn ogen is dat vergelijkbaar met wat de varkenshouderij in een notendop heeft doorgemaakt. In de afgelopen 25 jaar heb ik deze sector enorm zien veranderen. Het antibioticagebruik is drastisch verminderd. Niet alleen deze reductie is de verandering, maar ook het denken over de inzet van antibiotica is compleet gewijzigd. De stikstofuitstoot is flink verlaagd, zeugen staan niet meer vast gedurende de dracht en ook steeds minder zeugen tijdens de lactatie. We hebben SPF-bedrijven erbij gekregen en werken aan diergezondheid en dierenwelzijn is gemeengoed geworden.

Desondanks staat de varkenshouderij de komende jaren nog voor veel uitdagingen. Naast een gezonde en rendabele bedrijfsvoering worden andere zaken eveneens belangrijk als voorwaarde om varkens te kunnen houden. Denk hierbij aan dierenwelzijn en de humane gezondheid. Dat betekent dat we moeten blijven veranderen. Ik ben ervan overtuigd dat we dat samen kunnen. De varkenshouderij is een innovatieve en ondernemende sector die al decennialang aan het veranderen is.

Misschien weten we nu allemaal nog niet precies hoe we bijvoorbeeld varkens met lange staarten kunnen houden, maar er zijn al varkenshouders gemotiveerd mee bezig. Ze experimenteren, behalen successen en varkenshouders leren daarvan. Dat prikkelt anderen om er ook mee aan de slag te gaan.

Er zijn ook groepen varkenshouders die experimenteren met de aanpak van PRRS of actief samenwerken bij het verlagen van de biggensterfte. Ze doen ervaringen op met het toepassen en ontwikkelen van innovatieve tools. Oftewel: veranderen/verbeteren zit in het bloed van de varkenshouderij. Ik vind het elke dag geweldig om te mogen samenwerken met al deze verandermanagers.

Manon Houben
varkensdierenarts

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer