%27Snappen+doe+ik+het+niet+meer%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Snappen doe ik het niet meer'

Het is september 2023 en de temperaturen overdag lopen op tot boven de 30 graden Celsius. Of het een direct gevolg is van klimaatverandering of gewoon toeval, weet ik niet. Maar wat ik, net als u afgelopen zomer wel heb gemerkt, is dat het in Nederland dan misschien nat was, in de rest van de wereld was het bloedheet en rommelt het. De ene natuurbrand of natuurramp hier en de andere daar. Vreselijk om die beelden te zien.

Klimaatverandering. Ook op kleine schaal zijn in ons eigen land de gevolgen van het stijgen van de temperaturen herkenbaar. De natuur, planten en dieren passen zich aan deze verandering aan. Door de stijgende temperaturen zijn we daarom nu in Nederland in staat om druiven te verbouwen en wijn te produceren. En onlangs was in het nieuws dat zelfs de zeedieren zich naar het noorden verplaatsen waardoor vissers andere vangsten hebben dan vroeger.

Wat ik dan echt niet meer snap, is de monotone stroom berichten en aandacht van de politiek voor het stikstofprobleem. Onze natuur gaat blijkbaar, als je alle berichten moet geloven, ten onder aan stikstof. Misschien nog even niet waar ik woon, gezien de dassen, bevers, buizerds en ooievaars die het fantastisch doen, maar blijkbaar wel in de rest van Nederland.

Waar ik me dan ook deze zomer over heb verbaasd, is het gebrek aan berichten van de politiek over de gevolgen van de klimaatverandering voor Nederland. Het lijkt er steeds meer op dat het stijgen van de zeespiegel niet het grootste probleem gaat zijn. Het lijkt erop dat natuurrampen veel sneller een behoorlijke impact hebben. Ik mis daarom de visie en de strategie van Nederland voor de gevolgen van de klimaatverandering. Ik vraag me oprecht af wat er gaat gebeuren met de voedselproductie wereldwijd. Wat zijn de gevolgen hiervan voor Nederland en dus ook voor mij?

In de varkenshouderij hebben we de handschoen wel opgepakt. Klimaat, energie en CO2-footprint zijn allemaal thema's waaraan wordt gewerkt in het kader van een duurzame varkenshouderij. De aankomende verkiezingen zouden mijns inziens daarom moeten draaien om een visie en strategie om Nederland deel te laten uitmaken van de oplossing. Nog belangrijker, een integrale oplossing in plaats van focussen op problemen. We hebben een fantastische innovatieve landbouw en een veel Wageningse experts. Laten we die inzetten als oplossing.

Helaas blijkt vaak dat het ook voor de politiek makkelijker is om een ander aan te wijzen als probleem dan zelf de oplossing te bieden. Maar ook voor de politiek geldt: als je naar een ander wijst, wijzen er vier vingers naar jezelf. Ik ben daarom benieuwd wat er de komende maanden tot aan de verkiezingen gaat gebeuren. Wie weet blijkt stikstof een minder groot probleem dan eerst werd gedacht.

Manon Houben
Varkensdierenarts

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer