TN+Duroc+heeft+iets+meer+spek%2C+hoge+groei+en+lage+voerconversie
Achtergrond
© Topigs Norsvin

TN Duroc heeft iets meer spek, hoge groei en lage voerconversie

Met de TN Duroc krijgt de Nederlandse varkenshouder de keuze voor een beer met iets meer spek en tegelijk een prima voerconversie en hoge groei. Dit is in proeven onder Nederlandse praktijkomstandigheden nogmaals bewezen, aldus commercieel manager Ger Spreeuwenberg van Topigs Norsvin.

Na de succesvolle ontwikkeling van de TN70-zeugenlijn, die wereldwijd veel wordt ingezet, is de TN Duroc het nieuwste product van Topigs Norsvin. De Noorse tak van de fokkerijorganisatie had de Duroc-eindbeer al in het programma. Topigs had de Tempo, Talent en Select, waarbij de Talent ook van oorsprong een Duroc is.

Bij de fusie is besloten het beste van de twee werelden te combineren. ‘Dat heeft ertoe geleid dat de TN Duroc wereldwijd dé Duroc-eindbeer gaat worden van Topigs Norsvin’, stelt Spreeuwenberg. Het fokdoel van de TN Duroc is daarbij gericht op een rode beer, omdat hier wereldwijd duidelijk de voorkeur naar uitgaat. Heel belangrijk bij de TN Duroc is een hoge groei en lage voerconversie, terwijl de nakomelingen wel wat meer spek en minder spier hebben dan de nakomelingen van een TN Tempo.

Die combinatie lijkt moeilijk haalbaar. En toch lukt dat. ‘De Noren hadden op dit punt al een duidelijke voorsprong. Vanwege de hoge voerprijzen in dit land is altijd veel aandacht geweest voor het zo zuinig mogelijk omgaan met voer. Dat zit zowel in de TN Duroc als in de Noorse L-lijn’, aldus de Topigs-manager.

Door gebruik van de CT-scan en genomics heeft de TN Duroc een lage voerconversie

Dat de tegengestelde eisen haalbaar blijken, komt omdat Noorse fokkers tientallen jaren geleden al waren begonnen met het selecteren van de eindberen met de gegevens uit de CT-scan. Daarbij is het gehele karkas van de beer in alle onderdelen goed te monitoren.

De gegevens van de genomics, waarbij de erfelijke aanleg per beer goed in kaart is te brengen, en het uitgebreid testen van de beren op het selectiestation, hebben ertoe geleid dat de combinatie van een wat hogere spekdikte en lage voerconversie is bereikt.

Introductie in Nederland

De TN Duroc is eerst geïntroduceerd in de Verenigde Staten. Voor de introductie in Nederland heeft de eindbeer een uitgebreid testprogramma doorlopen. ‘We hebben met de TN Tempo immers een heel goede eindbeer op de markt. Daar moet de TN Duroc mee kunnen concurreren.’

Op zes bedrijven is de TN Duroc daarom ongeveer een jaar geleden met zowel de TN Tempo als de TN Talent vergeleken. Daartoe werden de zeugen op het bedrijf om en om geïnsemineerd met het sperma van een van de lijnen. Dat gebeurde om de week, om de twee weken of soms om de vier weken. In ieder geval zo kort mogelijk op elkaar. Dit om de resultaten goed te kunnen vergelijken.

Bij de vergelijking werden alle technische gegevens en gebruikerservaringen vergeleken. Denk aan groei, voeropname en voerconversie. Maar ook is gekeken naar toomgroottes, vitaliteit van de biggen, erfelijke gebreken, diergezondheid en of er bij de biggen sprake was van dunne mest.

Geen diarree

Het opvallendste was misschien wel het ontbreken van dunne mest of diarree. Dat wordt nogal eens als zwak punt van de Duroc gezien. Maar de TN Duroc laat hier geen enkel probleem zien, de darmgezondheid is prima en vergelijkbaar met die van de TN Tempo. Die scoort op dit punt altijd goed. Daarnaast zijn bij de TN Duroc weinig erfelijke gebreken vastgesteld, terwijl ook dit weleens een aandachtspunt is.

Qua toomgrootte en vitaliteit zijn de biggen van de TN Duroc en TN Tempo niet van elkaar te onderscheiden. Logisch, vindt Spreeuwenberg: ‘Als Topigs Norsvin hanteren we balanced breeding als uitgangspunt bij het fokken van zeugen en eindberen. We letten op alle onderdelen die van belang zijn voor prestaties, gezondheid en dierenwelzijn. We zorgen ervoor dat de zeugen en eindbeerlijnen nooit steken laten vallen en wel op specifieke onderdelen uitblinken.’

Groei en karkaskwaliteit

Er zit wel verschil tussen een TN Duroc en TN Tempo. De nakomelingen van de TN Duroc hebben wat meer spek en wat minder spierdikte op het karkas. Daar moet het concept waaraan de varkenshouder levert op passen. Op vleeskwaliteit en intramusculair vet scoort de TN Duroc beter dan de TN Tempo, TN Talent en TN Select. Qua groei en voerconversie zijn de verschillen met de TN Tempo nog klein. In de toekomst zal de TN Duroc qua groei wel hoger scoren en wordt het verschil in vleeskwaliteit iets groter.

‘Varkenshouders kunnen met de TN Duroc wel de lusten, maar niet de lasten ervaren’, concludeert Spreeuwenberg. ‘Ga wel altijd samen met de voerleverancier kijken naar het voerprogramma, zoals dat hoort bij wisseling van eindbeer. Er zijn net even wat andere gehalten in de voeders nodig, zoals we ook in de manuals vermelden.’

In Noorwegen vordert de bouw van het nieuwe testcentrum gestaag.
In Noorwegen vordert de bouw van het nieuwe testcentrum gestaag. © Topigs Norsvin

TN Duroc testen
Noorwegen en Canada zijn de ‘kernfoklanden’ van Topigs Norsvin. Met de nieuwbouw van Delta Norway, een hightechteststation voor beren, ontwikkelt de leverancier van varkensgenetica zich verder. Door de bouw van het nieuwe teststation gaat de capaciteit omhoog van drieduizend naar jaarlijks vijfduizend TN Duroc-testberen. Elke beer gaat door de CT-scanner om de kleinste details van de lichaamssamenstelling – vlees, vet, organen, skelet – vast te stellen. Verder worden de dagelijkse voer- en wateropname vastgelegd om zo de efficiëntste en gezondste beren te kunnen selecteren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer