Delta+Norway+Europees+pareltje+voor+testen+beren
Achtergrond
© Topigs Norscin

Delta Norway Europees pareltje voor testen beren

Noorwegen en Canada zijn de 'kernfoklanden' van Topigs Norsvin. Met de nieuwbouw van Delta Norway, een hightechteststation voor beren, ontwikkelt de leverancier van varkensgenetica zich verder. In Brazilië wordt geïnvesteerd in de bouw van een sub- en kernfokbedrijf. 'Overal komt een hoge diergezondheid steeds centraler te staan', constateert Hans Olijslagers.

De Noorse varkenshouderij staat internationaal bekend om de hoge gezondheidsstatus. Het land is vrij van het PRRS-virus en mycoplasma. De druk van App, eenzijdige longontsteking veroorzaakt door de bacterie Actinobacillus pleuropneumoniae, is laag.

'Daarom is het logisch dat we in dat Europese land onze kernfokkerij hebben geconcentreerd', zegt Hans Olijslagers, technisch directeur bij Topigs Norsvin. 'De zeer geringe ziektedruk is minder risicovol voor onze fokkerijactiviteiten. Bovendien kunnen we vanuit Noorwegen fokvarkens over de hele wereld exporteren vanwege die hoge gezondheid.'

Om een optimale testunit in Noorwegen te hebben, was een uitbreiding naar vijfduizend beren nodig. 'In de bestaande testlocatie konden we jaarlijks drieduizend beren testen', licht Olijslagers toe. 'Voordat we met volledige nieuwbouw van Delta Norway startten, hebben we eerst een 'gezondheidslift' toegepast bij de zeven Noorse fokbedrijven die TN Duroc-testberen bij ons leveren. Er is gestructureerd gewerkt aan een nog hoger gezondheidsniveau, door vrij te worden van specifieke App-varianten.'

De wereldwijde vraag naar onze duurzame varkensgenetica groeit

Hans Olijslagers, technisch directeur van Topigs Norsvin

Nieuwbouw in volle gang

De nieuwbouw van Delta Norway in het bergachtige, varkensarme gebied is al in 2022 gestart. Nu zijn graafwerkzaamheden bezig om onder meer de aanvoer van drinkwater en afvoer van regenwater te verzorgen. Ook de aanleg van glasvezel, uitermate belangrijk voor de dagelijkse datastroom die vanuit dat station op gang gaat komen, en elektriciteit is opgepakt.

In het teststation komen 132 hokken en worden op jaarbasis vijfduizend beren getest. 'Als alles volgens planning blijft verlopen, vinden op 1 juli 2024 de eerste beertjes er hun plek', vertelt Olijslagers. 'Rond kerst 2024 worden de eerste geteste ki-beren uitgeleverd naar spermawinstations in Europa.'

Voordat de geteste ki-beren op export gaan, verblijven ze in het voormalige berenteststation van Topigs Norsvin. Olijslagers: 'Dat is omgebouwd tot een luxe berenhotel. Daar worden de dieren klaargemaakt voor hun reis naar het buitenland.'

Dataverzameling in stabiele omgeving

In het teststation worden data van individuele dieren in een stabiele en gecontroleerde omgeving verzameld. Dat gebeurt bij beren in het gewichtstraject van 40 tot 130 kilo. Daartoe is het station uitgerust met allerlei sensoren en technieken om diergegevens en data over de omgeving van de beertjes zoveel mogelijk automatisch te verzamelen.

Die gegevens komen van pas bij het verbeteren van de varkensfokkerij. Denk aan het continu monitoren van de groei en de voer- en wateropname van elk dier. Daarnaast registreren sensoren het stalklimaat en andere omgevingsfactoren. De fluctuatie daarin wordt nauwgezet gevolgd en zo nodig kan worden bijgestuurd.

Bouw van de sub-/kernfoklocatie in het Braziliaanse Lages.
Bouw van de sub-/kernfoklocatie in het Braziliaanse Lages. © Topigs Norsvin

Uniek bij Topigs Norsvin is dat elke beer door de CT-scanner gaat. Op een diervriendelijke manier wordt tot in de kleinste details de lichaamssamenstelling – vlees, vet, organen en skelet – van het dier vastgesteld. Met kunstmatige intelligentie wordt realtime de waarde van het karkas berekend. 'Alle data worden benut bij het selecteren van de efficiëntste en gezondste beren. Alleen deze berenselectie vinden wij geschikt om de volgende generatie varkens te kunnen leveren.'

Het onderzoeksproject PigBrother ontwikkelt kunstmatige intelligentie om individuele dieren via camera's op elk moment van de dag nauwgezet te volgen. Die beelden worden omgezet in bruikbare data. 'Op basis van diergedrag voegen we extra gezondheidsinformatie en sociale aspecten toe aan de databerg van elke testbeer', legt de technisch directeur van Topigs Norsvin uit.

4 terabyte per dag extra

De camerabeelden van ieder hok leveren volgens Topigs Norsvin een dagelijkse datastroom op van maar liefst 4 terabyte. In een centrale computer in Nederland wordt de gedragsinformatie gekoppeld aan de erfelijkheidsgegevens van elke beer.

'Naast het verbeteren van de genetische prestaties, bieden nieuwe technologieën ons nu dus ook de mogelijkheid op socialer gedrag en een betere gezondheid te fokken', vat Olijslagers het geheel samen.

'De vraag naar de duurzame varkensgenetica van Topigs Norsvin groeit en komt van over de hele wereld. Door nieuwe technologieën te omarmen, blijven we focus houden op een kosteneffectieve varkensproductie. Deze drive zit in onze genen', laat de technisch directeur weten.

Nieuwbouw Brazilië
Topigs Norsvin startte eind 2022 met nieuwbouw in het Braziliaanse Lages. 'Daar verrijst een bedrijf met zeshonderd zuivere Z-lijn-, driehonderd Duroc- en honderd L-lijn-zeugen', licht technisch directeur Hans Olijslagers toe. 'Voor kerst wordt de sub-/kernfoklocatie in gebruik genomen in dat land. Onze fokzeugen die vanuit Canada en Noorwegen worden ingevlogen, moeten eerst zes weken op een quarantaine-eiland verblijven. Met sperma halen we genetische vooruitgang Brazilië binnen. Vanuit Lages kunnen we ook gelten exporteren naar zuidelijker gelegen landen.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer