Varkens+die+niet+zijn+gemengd+groeien+harder
Nieuws
© Koos Groenewold

Varkens die niet zijn gemengd groeien harder

Diervoederconcern De Heus keek in zijn onderzoekscentrum de Elsenpas naar het mengen van vleesvarkens. Uit dat onderzoek blijkt dat dit kan leiden tot verminderde prestaties. Zo groeiden biggen in gemengde hokken minder hard dan die in ongemengde hokken.

Op vleesvarkensbedrijven is het gebruikelijk om varkens te mengen bij het opleggen. Soms worden ze daarna nogmaals verplaatst en gemengd om de stalruimte optimaal te benutten. Bij het mengen worden varkens gesorteerd op grootte om de uniformiteit binnen een koppel te vergroten. Dit wordt onder andere gedaan om de dieren binnen het gewenste gewichtsbereik van het slachthuis af te leveren en daarmee kortingen te voorkomen.

De resultaten komen van een onderzoek dat is gedaan in onderzoekscentrum De Elsenpas. Daarbij werden ruim vierhonderd varkens (TN70 x Tempo) opgedeeld in een proef- en controlegroep en opgelegd in hokken van zeven dieren. In de helft van de hokken werden de opgelegde biggen bijeengehouden, in de andere helft werden ze op gewicht ingedeeld, oftewel gemengd. Er is daarbij gekeken wat het effect was van het mengen op de prestaties van de varkens.

De negatieve effecten van het mengen van biggen bij opleg kunnen verschillende oorzaken hebben, geeft onderzoeker Maarten van Helvoort van De Heus aan. Een belangrijke oorzaak noemt hij dat er na het mengen opnieuw een hiërarchie moet worden bepaald binnen de groep. Voor de varkens is dit op zich niet schadelijk, maar het verhoogt wel tijdelijk de agressie. Het aantal gevechten neemt toe en dat zorgt volgens Van Helvoort voor verwondingen en stress, met verminderde groeit tot gevolg.

Er is een significant verschil geconstateerd in de groei voor de diverse perioden – 0 tot 4, 4 tot 8 en 8 tot 11 weken na opleg – tussen de gemengde en ongemengde hokken. Dat geldt ook voor de totale periode, 0 tot 11 weken na opleg.

Het negatieve effect op de groei door het mengen duurde veel langer dan verwacht. De groei in de eerste weken na opleg was 97 gram per dag lager door het mengen. In de periode van 8 tot 11 weken was er nog steeds een verschil, van 47 gram per dag.

Teruggekoppelde slachtresultaten

De groep ongemengde varkens werd eerder geleverd aan het slachthuis. Desondanks waren er geen noemenswaardige verschillen in de door de slachterij teruggekoppelde slachtresultaten. Wel was de spreiding in karkasgewicht iets hoger bij de niet-gemengde groep.

Het wel of niet mengen van varkens is iets wat goed op een bedrijf kan worden aangepast. De resultaten van het onderzoek zijn vooral een ondersteuning bij het bepalen van de te volgen strategie bij het afleveren, zegt Van Helvoort.


Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer