Britse+varkenshouders+na+drie+jaar+weer+in+de+plus
Nieuws
© Varkens Archief

Britse varkenshouders na drie jaar weer in de plus

Britse varkenshouders hebben in het tweede kwartaal van 2023 een gemiddelde marge van 25 euro per afgeleverd varken behaald. Het is voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2020 dat ze een positieve marge bereiken. Dat wijzen de kwartaalberekeningen van de Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) van de productiekosten en margeschattingen uit.

AHDB berekent die economische cijfers op basis van gemiddelde technische resultaten van de vermeerderings- en vleesvarkensbedrijven in het Verenigd Koninkrijk. De productiekosten van een kilo varkensvlees zijn in het tweede kwartaal van dit jaar gedaald door de lagere voerkosten die 63 procent uitmaken van de kostprijs.

De rentetarieven daarentegen zijn opnieuw gestegen wat de kosten voor gebouwen, hypotheken en gerelateerde financieringen onder druk zette. Al met al zakte de kostprijs naar 2,29 euro per kilo geslacht gewicht.

In combinatie met de historisch hoge opbrengsten van 2,58 euro per kilo geslacht gewicht becijfert AHDB een geschatte nettomarge van ruim 25 euro per afgeleverd vleesvarken. In het eerste kwartaal van 2023 behaalde de gemiddelde Britse vleesvarkenshouder nog een negatieve marge van ruim een euro per afgeleverd varken.

Positieve marge lang geleden

Het kwartaal dat vleesvarkenshouders in het Verenigd Koninkrijk voor het laatst positieve marges behaalden, dateert van kwartaal drie in 2020. Maar zo'n hoge marge per afgeleverd varken werd toen niet gerealiseerd en ook niet in de kwartalen daarvoor.

Voor hoge marges moet verder in de tijd worden teruggekeken dan het jaar 2019, blijkt uit AHDB-cijfers.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer