Winstgevend+Nedap+stoot+varkensactiviteiten+af
Nieuws
© Varkens Archief

Winstgevend Nedap stoot varkensactiviteiten af

Het nettoresultaat van Nedap is in 2022 verder gegroeid tot 12,4 miljoen euro blijkt uit de bekendmaking van de halfjaarcijfers. Het bedrijf dat 'technologie voor het leven' maakt gaat de divisie Livestock Management specialiseren naar rundvee. Voor de varkensactiviteiten is een strategische samenwerking met Canadese AgriHub en Deense AgriSys getekend.

In de eerste helft van 2023 is de omzet van Nedap ten opzichte van het eerste half jaar van 2022 met 20 procent gestegen tot 134,4 miljoen. De zogeheten recurring revenue, dat is de omzet uit softwareabonnementen (licenties) en diensten) is met 21 procent toegenomen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2022 en bedraagt 30 procent van de totale omzet, evenals in 2022.

De netto winst is in het eerste half jaar met 12,5 miljoen euro, 2 miljoen euro hoger dan in de eerste helft van 2022. De zogeheten operationale marge, de brutowinst voor aftrek van rente en belastingen, uitgedrukt in het percentage van de omzet is nu 12 procent.

Investeringsbereidheid varkenssector neemt ag

In 2021 en 2022 zag Nedap de investeringsbereidheid van varkensbedrijven afnemen in alle regio’s. In Azië wordt dit met name veroorzaakt door de Afrikaanse varkenspest, in Europa met name door de stijgende kostprijzen van voer en energie. Tevens ziet Nedap voornamelijk in Noord Europa een terughoudend met betrekking tot investeringen door de aanhoudende onzekerheid omtrent regelgeving. volgens de firma zal de markt voor de varkenshouderij volatiel zijn en blijven.

Mede op basis van deze observaties heeft Nedap dan ook besloten om de investeringen in productontwikkeling en commerciële activiteiten van de varkenssector in lijn te brengen met de marktperspectieven. Dat betekent onder andere dat investeringen in nieuwe ontwikkelingen zijn teruggebracht, en de mensen die hiermee vrijkwamen zijn ingezet op projecten voor de melkveehouderij.

Strategische samenwerking varkenshouderij-activiteiten

Begin juni 2023 is een intentieverklaring ondertekend om een externe partij in staat te stellen de activiteiten in de varkenssector voort te zetten. Nedap is hiertoe een strategische samenwerking aangegaan met AgriHub uit Canada en AgriSys uit Denemarken. Deze partijen hadden bij Nedap al aangegeven dat ze hun activiteiten wilden uitbreiden. AgriHub is al 50 jaar actief in de veehouderij met op maat gemaakte producten en zal de Nedap producten voor precisie-voeding in Canada en de Verenigde Staten leveren en ondersteunen. AgriSys levert sinds 15 jaar de Nedap Pig systemen en programma's voor het individueel voeren en hebben hiervoor een eigen controle-platform ontwikkeld.
Door deze samenwerking blijven de klanten goed bediend zegt Nedap. AgriHub en AgriSys blijven werken aan productinnovaties en zullen de service, dealers en klanten wereldwijd ondersteunen. Na een overgangsperiode zal Nedap alle taken aan beide partners overdagen.

Naast de divisie Livestock Management kent Nedap de divisies Healthcare, Identification Systems, Light Controls, Retial, Security Management en Staffing Solutions.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer