%27Tijd+is+rijp+voor+Eigezwijns%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Tijd is rijp voor Eigezwijns'

De maatschappij vraagt van iedereen om bewuster om te gaan met de omgeving en meer verantwoord te consumeren. Bewuster omgaan met het houden van onze dieren voor de productie van voedsel maakt daar deel van uit. De maatschappij vraagt om anders te gaan eten en volgens mij past daar een Eigezwijns lekker stukje duurzaam geproduceerd varkensvlees prima bij.

Vijf varkenshouders, waartoe wij behoren, zijn een aantal jaren geleden bij elkaar gaan zitten om samen over de toekomst na te denken. We zijn het er allemaal over eens dat we moeten luisteren naar wat de maatschappij vindt en wil en dat we moeten proberen om daaraan tegemoet te komen. Stappen in de gewenste richting zetten.

De CO2-footprint van het varkensvlees is voor een varkenshouder een belangrijke graadmeter of hij goed bezig is. De burger zegt dit helemaal niets, maar om toch iets tastbaars te hebben, hebben we dat toch uit laten voeren door Blonk Advies.

Onafhankelijk onderzoek van Blonk Advies wees uit dat als we plantaardige eiwitten aan het vlees zouden toevoegen, de CO2-footprint nog lager zou zijn. Zo'n mengvorm van eiwitten is toch wel een megastap waardoor wij allemaal toch wel een paar keer moesten slikken. Plantaardige eiwitten bij het o zo lekkere varkensvlees?

Na wat onderzoeken, smaakproeven en nog menig keer testen en proeven zijn er heerlijke barbecueworsten en hamburgers geboren. Deze bevatten 80 procent varkensvlees en 20 procent kidneybonen. Om de CO2-footprint nog verder te verlagen, is een van onze varkenshouders met een akkerbouwtak de kidneybonen gaan telen.

Nu moest deze groep agrariërs ook nog een passende naam zien te vinden. Ze vonden zichzelf wat eigenwijs, maar het moest ook duidelijk zijn dat het over varkens gaat. Zo is de naam Eigezwijns ontstaan. Dus wil je bewust een maatschappelijk verantwoord stukje vlees eten, goed voor mens, dier en milieu, probeer dan eens Eigezwijnse worsten of hamburgers. Hopelijk begint het barbecueseizoen snel.

Miriam Berkvens
Oijnk! in Veghel

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer