Nederland+telt+1%2C6+procent+minder+varkens
Nieuws
© Varkens Archief

Nederland telt 1,6 procent minder varkens

De varkensstapel in Nederland is vorig jaar opnieuw kleiner geworden. Het aantal varkens is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met 1,6 procent afgenomen ten opzichte van 2021 en komt nu uit op 11,3 miljoen. Het aantal bedrijven met varkens is sterker gedaald.

Het aantal varkens en varkensbedrijven is mede door de stoppersregeling en Subsidieregeling sanering varkenshouderijen sinds 2020 afgenomen. Ten opzichte van vijf jaar geleden telt de Nederlandse varkensstapel nu 9 procent minder dieren.

Het aantal bedrijven met varkens is vorig jaar met 4 procent afgenomen in vergelijking met 2021. Nederland telt nu iets minder dan 3.300 varkensbedrijven.

Voornamelijk relatief kleine bedrijven zijn de afgelopen jaren gestopt. Het gemiddeld aantal varkens per bedrijf blijft daardoor toenemen. Een gemiddeld Nederlands bedrijf huisvest nu 3.400 varkens.

Een op drie Brabantse bedrijven gestopt

Bijna de helft van het aantal varkens in Nederland wordt gehouden in de provincie Noord-Brabant. Een op de drie bedrijven met varkens in die provincie is in de afgelopen vijf jaar gestopt. In dezelfde periode is het aantal varkens in Noord-Brabant met 13 procent gedaald.

De in grondoppervlakte grootste Noord-Brabantse gemeente, Land van Cuijk, telt de meeste varkens in heel Nederland. Daar worden 682.000 duizend varkens gehouden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer