%27Elke+dag+een+beetje+beter%27
Blog
© Topigs Norsvin

'Elke dag een beetje beter'

December is de maand van terugkijken en reflectie. Wat hebben we het afgelopen jaar gedaan, wat ging goed en wat kan beter. Wanneer je zo'n moment van reflectie neemt, dringt vaak pas echt tot je door hoeveel er gerealiseerd is. Dit terwijl je vaak bij het inzetten van een verandering of beoogde verbetering het gevoel krijgt dat 'het niet opschiet'.

In de technologie is dit bekend als 'de wet van Amara'. Deze wet is afkomstig van de Amerikaanse futurist en onderzoeker Roy Amara. Hij stelt in zijn wet dat mensen het effect van techniek op de korte termijn overschatten en het effect op de lange termijn onderschatten. Ik interpreteer dit als het effect van tijd, door elke dag hele kleine stapjes te maken kun je op de lange termijn een enorm resultaat bewerkstelligen.

Dit effect zie je op heel veel plaatsten terug. Denk bijvoorbeeld aan het trainen voor een sportwedstrijd. Je hebt het goede voornemen omarmt om aan je conditie te werken door te gaan hardlopen. Vol goede moed begin je aan je voornemen om even 'een lekker rondje te gaan rennen'. Binnen enkele minuten hangt echter je tong op de grond en half wandelend en half iets dat op joggen lijkt maak je het (inmiddels ingekorte) rondje af. Dat had je onderschat! Echter wanneer je blijft doorgaan en iedere keer een stukje verder rent, kom je op een gegeven moment zover dat je het rondje in zijn geheel kan rennen. Of wellicht zelfs zo ver dat je een halve marathon kunt volbrengen. Als je maar de tijd neemt en focus houdt op het doel.

Dit zie je ook veel terug in de varkenshouderij. Wanneer we bijvoorbeeld spreken over het verbeteren van voerconversie lijkt het voorstel om de voerconversie iedere dag met 0,00055 punt te verlagen een niet erg ambitieus doel. Wanneer je dat echter realiseert heb je de voerconversie in vijf jaar tijd met 1 vol punt verbeterd. Iedere dag een korreltje minder, iedere dag een beetje beter. En hier zijn we in de varkenshouderij goed in. Of het nu het verbeteren van technisch resultaat is, het verlagen van antibioticagebruik of, zoals actueel in het nieuws, de ammoniakuitstoot die in dertig jaar tijd met 83 procent (!) is gedaald. Iedere dag een beetje beter.

Persoonlijk heb ik nog een extra reden om terug te kijken en te reflecteren. Na elf en een half jaar met heel erg veel plezier in verschillende rollen voor Topigs Norsvin te hebben gewerkt heb ik een nieuwe uitdaging gevonden bij MSD Animal Health als key-accountmanager Livestock Identification Benelux. Daarmee is dit voor nu mijn laatste blog voor Varkens. Ik wil iedereen heel erg bedanken voor het lezen en alle leuke reacties die ik de afgelopen twee jaar als 'blogger' heb mogen ontvangen. Het was me een eer om dit te mogen doen.

Tom van Horrik
Adviseur vleesvarkenshouderij/manager digitale ondersteuning en ontwikkeling bij Topigs Norsvin

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer