Zaken+gaan+voor+het+vermaken+bij+Van+Zeeland
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Zaken gaan voor het vermaken bij Van Zeeland

Een no-nonsensementaliteit en gezond boerenverstand gebruiken. Dat kenmerkt Han van Zeeland, zelfstandig ondernemer in de watertechniek. 'Het is niet moeilijk wat wij allemaal in de waterwereld doen, bij het afvoeren van drijfmest of hemelwater. Wel moet je goed opletten, gedegen oplossingen bedenken en flink aanpakken', stelt hij. 'Ons verdienmodel is groot inkopen en klein verkopen, in vertrouwen samenwerken en ouderwets zakendoen. Eerst zaken, dan vermaken.'

Met twee bekers koffie in de hand loopt Han van Zeeland in zijn nette outfit door het magazijn. Hij gaat een metalen trap op, opent een deur en schakelt de lamp aan. 'Op kantoor zit ik niet graag. Het liefst ben ik de hele dag op pad om bijvoorbeeld bij klanten wateroplossingen te bedenken of projecten binnen te halen.'

De no-nonsensementaliteit is hem met de paplepel ingegeven. Van jongs af aan werkte Van Zeeland thuis mee op het bedrijf met zeugen, vleesvarkens, vleesvee en akkerbouw. Leren ging hem makkelijk af, maar op de boerderij werken en uren maken vond hij belangrijker. Dus stapte hij na drie jaar gymnasium over naar de havo. 'Het scheelde een leerjaar en ik zou toch naar HAS Green Academy in Den Bosch gaan', zegt hij.

Zijn stage bij het varkensproefbedrijf van de Universiteit van Guelph in Canada – onderzoeken hoe je met een brijvoerinstallatie kleine porties kunt voeren aan biggen – deed hij bewust in de winter. 'Ik heb volop genoten van het Canadese leven, maar je moet de nadelen weten om goed over een bestaan in het buitenland te kunnen beslissen', verduidelijkt Van Zeeland. 'Het ondernemen is daar vrijer en makkelijker, maar onder winterse omstandigheden is dat minder aantrekkelijk en gezelligheid kennen ze niet. Bovendien zou ik mijn vrienden en familie missen.'

Na het starten van de onderneming in de watertechniek ebde de drang om varkensboer te worden weg

Han van Zeeland, zelfstandig ondernemer in de watertechniek

Ruiken aan varkenshandel

Vervolgens snuffelde Van Zeeland aan de handel en ervoer hij hoe de prijsvorming bij varkens tot stand komt. In de eindfase van de studie startte hij een adviesbureau en schreef GMP-handboeken voor transporteurs en loonbedrijven. 'Schrijven ging me makkelijk af en het was makkelijk bijverdienen naast het uitvoeren van de eindopdracht bij de leverancier van luchtwassers Inno+.'

Ondertussen werkte Van Zeeland op zzp-basis bij een varkenshouder. 'Weken van 80 werkuren zijn gewoon en thuis experimenteerde ik wat bij de varkens zoals met aftappen van biest en overleggen van biggen. Mijn vader liet me vrij en ik besloot net als mijn broer Leon om boer te worden, hij vleeskalveren, ik varkens. Ik ben te eigenwijs om voor een baas te werken.'

In de wereld van luchtwassers

Familie Van Zeeland ging in 2005 op zoek naar een varkensbedrijf, maar bij toeval kreeg hij via Inno+ de vraag om luchtwassers bij varkensbedrijven aan te sluiten. Samen met zijn broer hapte hij toe, ze huurden een oude kippenschuur voor de opslag van pvc-materialen en verzamelden een groep aanpakkers om zich heen. Op alle plekken was maatwerk nodig, ze leerden snel en de opdrachtenstroom groeide.

Van Zeeland Watertechniek was geboren en de drang om varkensboer te worden ebde weg. 'In 2010 stopte mijn vader met de varkens en werd de locatie aan de Hemelrijkseweg ontwikkeld tot een vleeskalverenbedrijf met zoogkoeien', vertelt hij. 'In hetzelfde jaar zijn we gestart met de handel in alles wat te maken heeft met watertechniek, zoals luchtwas-, verwarmings-, nevelkoelings-, en beregeningssystemen en mest- en hemelwaterafvoer. Ook markten buiten de agrosector werden aangeboord, zoals de evenementenbranche waar ze houden van aanpakkers en onze probleemoplossende mentaliteit.'

Zaken vooraf regelen

Samen ondernemen is ook vooruitzien. Dat deden de broers door zaken goed te regelen in geval ieder zijn eigen weg zou willen gaan. In 2015 was dat het geval, toen het bedrijf noodgedwongen verkaste naar het industrieterrein in Deurne. 'De splitsing van activiteiten verliep in goede harmonie en we sparren nog bijna elke dag met elkaar.'

Tussen april en september is het piekdrukte bij Van Zeeland. 'Beregenen, koelen en evenementen komen dan allemaal samen. Tijd voor mijn vrouw en kinderen is dan schaars, maar ik kan me gelukkig prijzen met hun support', benadrukt hij. 'Lange dagen en flink aanpoten zijn prima op te brengen als je met een mooie club mensen werkt. In rustigere tijden maken we meer ruimte voor gezelligheid en jaarlijkse personeelsuitjes.'

De evenementluwe coronaperiode heeft Van Zeeland persoonlijk iets nieuws opgeleverd. Hij is gepassioneerd van de rallysport en richtte het VZP Rally Team op. Mits tijd, stapt hij in zijn Toyota Landcruiser HDJ80 die op fossielvrije brandstof rijdt en neemt deel aan rally's in Nederland. 'De aangescherpte stikstofregels zorgen ervoor dat deze mooie autosport uit moet wijken naar het buitenland. Mogelijk drijven ze ons nog verder weg, de grote zandbak in.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer