Marc+Spreeuwenberg%3A+%27Ik+gedij+bij+veel+variatie%27
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Marc Spreeuwenberg: 'Ik gedij bij veel variatie'

Na de opleidingen aan de MAS en HAS vond Marc Spreeuwenberg zijn eerste baan in zijn woonplaats Veulen. Door zijn passie voor cijfers en economie ontwikkelde hij zich tot financieel strategisch adviseur in de agrarische sector. Kengetallen en financiële cijfers benut hij voor het vinden van oplossingen op vragen van boeren. Daarnaast stroomt het ondernemersbloed door de aderen van de boerenzoon. 'Ik houd van variatie en vrijheid, maar ook van samenwerken en doorzetten.'

Naast de oprit van de woonboerderij van de familie Spreeuwenberg tegen de kern van Veulen klinkt geitengemekker. Een hek verhindert het ongewenst betreden van het nette, ruime erf met werktuigenloods. De deurklopper is voorzien van een rode boerenzakdoek. Voor de derde keer in de historie van deze rubriek belandt het bankje in het Limburgse dorp met zo'n 550 inwoners, deze keer bij de zoon van een varkenshouder.

'Op deze plek hebben mijn ouders goed de kost kunnen verdienen met een gesloten varkensbedrijf. Zelf heb ik nooit de ambitie gehad om fulltime praktisch met varkens bezig te zijn', zegt Marc Spreeuwenberg. 'Dat geldt ook voor mijn twee zussen. Voor 1996 zijn de zeugen vertrokken en verzorgde ik duizend vleesvarkens naast mijn eerste baan als in- en verkoper bij diervoederproducent Nijsen aan de andere kant van het dorp. Met het deelnemen aan de opkoopregeling is de varkenstak twintig jaar geleden beëindigd. Dat was een juiste beslissing.'

Ondernemersbloed blijft stromen

Toch bleef het vrije ondernemerschap kriebelen. In 2008, destijds werkte Spreeuwenberg als accountmanager Food & Agri bij Rabobank, kocht hij 4 kilometer verderop een leegstaand zeugenbedrijf. Die locatie ontwikkelde hij samen met een compagnon tot een bedrijf met 450 zeugen en 3.000 vleesvarkens.

Met een compagnon een bedrijf ontwikkelen vergt flexibiliteit, veerkracht en doorzettingsvermogen

Marc Spreeuwenberg, senior bedrijfsadviseur bij FarmAdvies in Deurne

'Dat ik die jonge ondernemer, niet opgegroeid tussen de varkens, tegen het lijf liep en dat het zo goed klikte tussen ons, was toeval', zegt Spreeuwenberg. 'Na tien jaar samenwerken en veel uren maken naast mijn fulltimebaan heb ik het varkensbedrijf overgedragen. Ik verricht daar nog regelmatig onderhoudswerkzaamheden en ik geef mijn voormalige compagnon nog advies. Bovendien verdient een van onze dochters er in de weekenden een centje bij.'

Zo'n bedrijfsconstructie opzetten met intrinsiek gedreven jonge ondernemers zou volgens Spreeuwenberg meer kunnen worden toegepast in de varkenshouderij. 'Zo haal je ondernemerstalent de sector binnen, maar iemand in het zadel helpen gaat absoluut niet vanzelf', benadrukt hij. 'Je moet allebei uit hetzelfde hout gesneden zijn, het vergt veel flexibiliteit en veerkracht en het moet niet alleen draaien om maximalisatie van de euro's, het vergt veel doorzettingsvermogen.'

Vastberadenheid

Doorzetten en vastberadenheid kenmerken Spreeuwenberg, ook in zijn werk. Tijdens zijn eerste baan kwam hij erachter dat cijfers en economie hem enorm boeiden. Bij Rabobank greep hij de kans om zich daarin te bekwamen. Ruim tien jaar kwam hij bij allerlei agrarische bedrijven in de zuidelijke Peelregio om daar te adviseren over financieringsvraagstukken. 'Ik gedij het beste bij variatie in het cijfer- en advieswerk en het omgaan met verschillende ondernemers.'

Marc Spreeuwenberg gedijt het beste bij variatie in het werken met verschillende ondernemers.
Marc Spreeuwenberg gedijt het beste bij variatie in het werken met verschillende ondernemers. © Studio Van Assendelft

Vervolgens stapte Spreeuwenberg over naar NH Adviseurs in het Brabantse Helmond. Als bedrijfskundig en financieel adviseur is hij altijd gericht op het zoeken van oplossingen voor ondernemers. Daardoor bouwde hij vertrouwensrelaties op. 'Ik houd niet van om de hete brij heen draaien en uren maken om uren te maken. Als ik een plan zie zitten, dan ga ik er helemaal voor om het voor elkaar te krijgen', benadrukt hij. 'Is de boodschap minder prettig, dan moet het worden verteld zoals de zaken er werkelijk voor staan.'

Gewend aan variatie

Na opnieuw voor een periode van tien jaar werd Spreeuwenberg adjunct-directeur bij Hermans Suikermais in het Limburgse Kessel. In die rol zat hij aan tafel met retailers om afzetcontracten op te zetten. 'Dat is een boeiend proces, maar continu op één werkplek zijn benauwde mij. Ik was gewend aan variatie. De combinatie van rust en onrust miste ik. Daarom keerde ik terug in de wereld van financiële en strategische advisering', zegt hij. 'FarmAdvies kende ik al uit het veld. Daar liggen mooie uitdagingen met veel kennis en data van de varkenshouderij.'

Ontspanning is voor de Limburger het fietsen in teamverband. 'Met de racefiets kun je flinke afstanden overbruggen en veel van de wijde omgeving zien. Het liefste verricht ik dan continu het kopwerk. Op de mountainbike ben je intensiever bezig op kronkelige bospaden en in de natuur. Daar geniet ik volop van', licht hij toe. 'In 2017 heb ik met ons fietsteam via BIG Challenge deelgenomen aan Alpe d'HuZes. Dat was zo indrukwekkend dat ik sindsdien lid ben van de commissie Oppeppunt. De eerste week van juni ben ik standaard in Frankrijk.'

Marc Spreeuwenberg
Roy Smets (Varkens 10) geeft het bankje door aan Marc Spreeuwenberg (50 jaar) uit het Limburgse Veulen. Hij is senior bedrijfsadviseur bij FarmAdvies in Deurne en heeft daarnaast een akkerbouwbedrijf. Na de MAS ging hij op kamers in Den Bosch. Hij studeerde Veehouderij en Bedrijfskunde aan HAS Green Academy.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer