Intacte+staart+goed+voor+MSD%2Ddiergezondheidsprijs
Nieuws
© Twan Wiermans

Intacte staart goed voor MSD-diergezondheidsprijs

MSD Animal Health reikte de diergezondheidsprijs 2022 uit aan varkenshouder Jan-Hendrik Hohls uit het Duitse Bergen. Hohls krijgt de prijs voor de totaal aanpak op zijn bedrijf, zodat hij kon stoppen met couperen.

Hohls nam de prijs, een geldbedrag, in ontvangst in het Duitse München. Voor hem zijn intacte staarten één van de belangrijkste indicatoren voor gezonde varkens. De varkenshouder uit Nedersaksen houdt 320 zeugen en 2.500 vleesvarkens. Die hebben extra ruimte tot hun beschikking en royaal afleidingsmateriaal.

Daarnaast besteedt Hohls veel aandacht aan voeding. De darm ziet hij als het centrale orgaan als het gaat om diergezondheid en - welzijn. Hohls doet er daarom alles aan de darmgezondheid in balans te houden en er via die weg voor te zorgen dat hun tolerantie hoog is. Hij voert eigen granen, zet het stro gericht in en steekt veel tijd in het observeren van zijn dieren.

'Op de boerderij van Jan-Hendrik Hohls zien we een zeer complete totaalaanpak. Alles klopt. Hohls kiest voor het beste van conventioneel en biologisch voor dier, mens en milieu en dat is precies wat dit bedrijf kenmerkt', staat er in het juryrapport. Hohls gaat het prijzengeld gebruiken voor een professionele website, zodat hij een breder publiek kan bereiken met zijn aanpak.

Luchtige buitenstal

De tweede plaats gaat naar Peter Baureis in het Duitse Baden-Württemberg. Vier jaar geleden bouwde hij een nieuwe stal met stro voor 1.500 vleesvarkens. Het resultaat is een luchtige buitenklimaatstal met verschillende zones zoals voor het eten, liggen, bewegen, wentelen om af te koelen en om te mesten. Met behulp van een speciale mestschuif zorgt Baureis ook voor een hoge standaard van hygiëne in de stal met optimaal werkmanagement.

De jury was enthousiast over het totaalconcept en in het bijzonder over de behuizing. 'Het is een genoegen om de consistentie te zien waarmee Baureis door denkt over zijn houderijconcept. Om de dieren recht te doen, optimaliseert hij nog voortdurend. Daarnaast inspireerde de zichtruimte ons bij elk bezoek opnieuw', schrijft de jury. Het prijzengeld investeert Baurei in netten om vogels uit de stal te houden. Dat moet bijdragen aan de gezondheid van de varkens.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer