Derk+en+Sanne+Veenstra+willen+vleesvarkens+vrijmaken+van+PRSS
Achtergrond
© Koos Groenewold

Derk en Sanne Veenstra willen vleesvarkens vrijmaken van PRSS

De biggen die van het zeugenbedrijf van Derk en Sanne Veenstra in het Friese Oosterwolde weggaan, zijn al jaren PRRS-vrij. Op het vleesvarkensbedrijf in Waskemeer raken ze dan toch besmet met PRRS. 'Daar willen we nu op een praktische manier vanaf.'

Vier jaar geleden begon Derk Veenstra op een zeugenbedrijf in Oosterwolde. Daar lukt het al jaren om PRRS-vrije biggen af te leveren. Er heerst wel PRRS op het bedrijf, maar de situatie is stabiel. De fokgelten die van het bedrijf van de broer van Sanne Veenstra-Elshof komen, zijn goed beschermd tegen PRRS en verstoren de stabiliteit niet. De zeugen worden driemaal per jaar gevaccineerd en dat blijkt voldoende. De biggen krijgen geen PRRS-vaccinatie.

Op het vleesvarkensbedrijf in Waskemeer kwamen tot begin dit jaar de overtallige biggen van meerdere locaties van de familie Elshof. Daardoor lagen de leeftijden kriskras door elkaar in de twee stallen en lukte het niet om PRRS onder de duim te houden. Voor de overtallige biggen is een locatie in Duitsland gevonden waardoor de PRRS-vrije biggen van Oosterwolde naar Waskemeer konden.

Uitdaging

'Het is onze uitdaging om de biggen in Oosterwolde blijvend vrij te houden van PRRS en het vleesvarkensbedrijf langzaam maar zeker vrij te krijgen', zegt Veenstra.

Als we PRRS bij de vleesvarkens onder controle krijgen, kunnen de resultaten verder omhoog

Derk Veenstra, varkenshouder in Oosterwolde en Waskemeer

Robin van Kampen van De Oosthof Dierenartsen vond dit een prima testcase in het kader van het PRRS-project van de Coalitie Vitale Varkenshouderij. 'Onze praktijk heeft zeven varkenshouders geleverd die meedraaien in het onderzoek. Doorgaans zijn dit, net als vanuit de andere regio's in het land, zeugenbedrijven. Het leek goed om ook te kijken naar een bedrijf dat al PRRS-vrije biggen heeft en met de vleesvarkens aan de slag wil. In augustus zijn we gestart en MSD Animal Health is er als partner bij betrokken. Ze sparren met ons over de aanpak en zorgen voor de uitgebreide monitoring van de biggen en vleesvarkens. De PRRS-stam is bekend, dus we kunnen ook zien of er versleping is of dat er een nieuwe stam binnenkomt.'

Uit de monitoring bleek dat de vleesvarkens zo'n zes weken na opleg tegen het PRRS-veldvirus aanliepen. Het veldvirus is dus aanwezig op het vleesvarkensbedrijf en komt bij de jongere dieren terecht.

De vleesvarkens groeien al goed en de aanpak van PRRS zal dat verder verbeteren.
De vleesvarkens groeien al goed en de aanpak van PRRS zal dat verder verbeteren. © Koos Groenewold

Doel is nu om met eenvoudige praktische maatregelen te voorkomen dat PRRS van de oudere bij de jongere varkens komt. 'Dan zou het veldvirus langzaam van het bedrijf moeten verdwijnen', verwacht Veenstra.

Tekst gaat verder onder kader

PRRS-besmetting op 16 weken
Om een goed beeld te krijgen van het verloop van een PRRS-besmetting bij vleesvarkens, zijn van de tienweekse biggen op het zeugenbedrijf van Derk en Sanne Veenstra bloedmonsters genomen en bij de vleesvarkens op 16 en 22 weken leeftijd zowel speeksel- als bloedmonsters. De biggen waren zoals te verwachten PRRS-vrij. Bij de vleesvarkens op 16 weken waren er nog geen antistoffen en virus in het speeksel, maar was wel virus te vinden in het bloed. Dat lijkt dus het moment waarop ze besmet raken. Alhoewel er ook bij de 22-weekse varkens nog negatieve monsters zaten.

Sinds de PRRS-vrije biggen naar Waskemeer komen, worden ze in een logische volgorde of op leeftijd opgelegd. 'Niet alleen vanwege de gezondheid, maar ook voor het werkgemak en de efficiëntie', zegt de varkenshouder. 'We lopen nu altijd consequent van jong naar oud. Iedere dag beginnen we met een schone overall en die gaat na de ronde direct in de was.'

Derk Veenstra trekt dagelijks voor iedere ronde een schone overall aan.
Derk Veenstra trekt dagelijks voor iedere ronde een schone overall aan. © Koos Groenewold

Om risico's te beperken, waren enkele zaken al goed voor elkaar. Zo gaat de aanvoer van de biggen met eigen transport. Voor het afleveren van de vleesvarkens is er een laaddock. Veenstra brengt de varkens naar buiten en achter het hek neemt de chauffeur ze over. Hij komt het bedrijf niet binnen. Groot voordeel is verder dat zowel de bedrijven in Oosterwolde als in Waskemeer in een varkensarme omgeving liggen. Er komt geen transport langs de bedrijven en de kadaverkoeling ligt ver van het bedrijf af aan de weg.

'Lukt het niet met de huidige aanpak, dan gaan we verder kijken', stelt Veenstra. 'Als we PRRS bij de vleesvarkens onder controle krijgen, kunnen de resultaten verder omhoog en neemt het werkgemak toe. Daar doe je het voor.'

Sanne en Derk Veenstra
Sanne en Derk Veenstra © Koos Groenewold

Bedrijfsgegevens
Derk (27) en Sanne (23) Veenstra hebben in Oosterwolde een bedrijf met 650 zeugen. In Waskemeer liggen 4.800 vleesvarkens. De TN70-zeugen spenen gemiddeld 32,5 biggen per zeug per jaar. De Tempo-vleesvarkens groeien 861 gram per dag bij een voerconversie van 2,48.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer