Drie+prijzen+voor+PRRS%2Donderzoek
Nieuws
© Varkens Archief

Drie prijzen voor PRRS-onderzoek

De PRRS-Award van Boehringer Ingelheim kent drie winnaars: fundamenteel onderzoek naar immuunreactie na PRRS-vaccinatie, het bestuderen van het effect van vaccineren met een levend vaccin in het bloed en een begeleidingsprogramma dat zeugenhouders helpt om de stap te maken naar het produceren van PRRS-vrije biggen.

De stap naar het leveren van PRRS-vrije biggen kan groot zijn. Ten eerste omdat niet elke zeugenhouder daar direct de noodzaak van inziet of omdat PRRS wel als een probleem wordt gezien, maar zeugenhouders niet weten hoe ze het virus aan moeten pakken.

Om dit proces goed te begeleiden, ontwikkelen dierenarts Diedrich Hendrickx van Dierenartsencombinatie ZuidOost en dierenarts Merel Postma van de Universiteit Gent een coachingsprogramma. Basis is daarbij Hiatts Adkar-model. Adkar staat voor Awareness, Desire, Knowledge, Ability en Reinforcement.

Zeugenhouders overtuigen

Doel van dit model is om op een wetenschappelijke en objectieve manier de kennis, behoeften en wensen van individuele zeugenhouders in kaart te brengen. Daardoor moet het makkelijker worden de zeugenhouders ervan te overtuigen dat het voor hen mogelijk is PRRS-vrije biggen te produceren. Laatste onderdeel is het maken van een perfect op maat gemaakt plan om dit te bereiken.

Hendrickx en Postma krijgen voor de ontwikkeling van hun programma een van de drie PRRS-Awards die Boehringer Ingelheim jaarlijks uitreikt. Het is de vierde keer in vijf jaar dat Nederlandse onderzoekers een PRRS-Award in de wacht slepen. De PRRS-Award wordt uitgereikt voor praktische toepassingen om PRRS te beheersen en bestaat uit een prijs van 25.000 euro.

Effect op genen

De tweede PRRS-Award gaat naar de Oostenrijkse onderzoeker Emil Lagumdzic. Hij voert fundamenteel onderzoek uit naar het effect van de een PRRS-veldinfectie op de genen van het immuunsysteem van varkens. Een beter begrip van de rol van immuunresponsen op de PRRS-veldinfectie kan een gerichte ontwikkeling van effectieve vaccins mogelijk maken.

De Franse onderzoeker Arnaud Lebret ontvangt de derde PRRS-Award. Hij gaat onderzoeken wat het verloop is van de aanwezigheid van het PRRS-virus in het bloed na PRRS-vaccinatie van zeugen met een levend vaccin. Dat doet hij door de resultaten van een qPCR-test van bloedmonsters te onderzoeken. Een qPCR-test zoekt naar de hoeveelheid vaccin of veldvirus in het bloed. Dit onderzoek kan helpen bij een juiste keuze voor de vaccinatiestrategieën tegen het PRRS-virus.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer