Biggen+herkennen+zeug+door+nieuwe+geurstof+in+voer
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Biggen herkennen zeug door nieuwe geurstof in voer

Een smaak aan het voer toevoegen waarin de big de geuren van de zeug herkent lijkt te helpen om biggen aan het eten te krijgen. Earlyfeed, de voedingstak voor jonge dieren van Agrifirm, heeft zo'n smaak ontwikkeld en voegt die toe aan prestarters, startvoer en speenvoeders voor de biggen.

Biggenvoeders zijn de afgelopen jaren flink veranderd. Omdat er geen antibiotica en zinkoxide meer in de biggenvoeders zitten, zijn er allerhande toevoegingen aan het biggenvoer gedaan, zoals galacto-oligosacchariden (prebiotica), veilige vezels en dergelijke om de gezondheid te ondersteunen.

Dit vroeg volgens productontwikkelaar varkens Sofie Tanghe van de Royal Agrifirm Group om een nieuwe kijk op smaakstoffen. Normaal worden zoetstoffen gebruikt die ongewenste geuren maskeren. Nu is gekeken naar waar de voorkeur van de biggen naar uitgaat.

Aangeboren reflex oproepen

Er is gezocht naar smaakstoffen die de aangeboren reflex van biggen om naar de zeug te zoeken kunnen oproepen. Dit heeft geleid tot een nieuwe smaak: Piglet's Favorit. Daarin zitten geur en smaakstoffen verwerkt die de geur van de zeug nabootsen. Het zijn zowel zoete als umami geuren en smaakstoffen. Umami is naast zout, zoet, zuur en bitter een vijfde belangrijke basissmaak.

Met de nieuwe smaakstof die vanaf nu aan de prestarter, startvoeders en speenvoeders van Earlyfeed wordt toegevoegd gaan biggen volgens Tanghe sneller op zoek naar eten. Dit moet leiden tot betere voerovergangen met een constantere voeropname, minder stress en een verbeterde algehele gezondheid en prestaties.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer