Ontwikkeling+vaccins+en+diagnostiek+krijgen+Europese+impuls
Nieuws
© Hipra

Ontwikkeling vaccins en diagnostiek krijgen Europese impuls

Het ontwikkelen van vaccins en diagnostiek voor endemische en zoönotische pathogenen in de veehouderij wordt versneld. Daartoe steekt Horizon Europe 6,3 miljoen euro in Reprodivac. Wageningen Bioveterinary Research maakt deel uit van het internationale vijf jaar durende samenwerkingsproject.

Met innovatieve vaccins en diagnostiek willen de zestien samenwerkende partijen in Reprodivac de dierlijke voedselketen versterken. Hun bijdrage moet het dierwelzijn verbeteren, het veterinair antibioticagebruik terugdringen en de humane gezondheid beschermen. Dit gebeurt vanuit de One Health-benadering.

Voor het project stelt Horizon Europe, het Europese financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie, tussen 2022 en 2027 een totaal budget beschikbaar van zo'n 6,3 miljoen euro.

Infectieziekten in de dierhouderij bedreigen de voedselzekerheid en humane gezondheid. De wetenschappers komen uit zeven EU-landen en werken samen aan oplossingen voor dierziekten die grote impact hebben op de veehouderij. Voor de varkenshouderij zijn ze met name gericht op brucellose en PRRS.

Brucellose dreigt weer op te duiken

Brucellose bij varkens heeft een hoog zoönotisch potentieel. Wereldwijd krijgt deze ziekte minder aandacht, maar brucellose dreigt in Europa weer op te duiken. De virusaandoening PRRS zorgt wereldwijd voor veel economische schade, maar is niet zoönotisch. PRRS berokkent de varkenshouderij in de Verenigde Staten een schade van 600 miljoen dollar per jaar en in Europa is dat geraamd op 1,5 miljard euro.

De onderzoekers in Reprodivac beschikken over expertise op het gebied van biologie, microbiologie, immunologie en plant- en dierwetenschappen, zodat het onderzoek interdisciplinaire wordt benaderd. Gestart wordt met de selectie en ontwikkeling van een vaccin en 'diagnose kandidaat antilichamen'. Uiteindelijk moeten er veilig in te zetten vaccins komen en tests waarmee geïnfecteerde dieren kunnen worden onderscheiden van gevaccineerde dieren.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer