Berenaanvoer+is+duurzamer+voor+Danish+Crown
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Berenaanvoer is duurzamer voor Danish Crown

Danish Crown gaat 1,2 miljoen mannelijke varkens extra slachten. Het houden van beren is goed voor zowel het dierenwelzijn als de duurzaamheid van de Deense varkensvleesproductie. Wel zal een proefproject moeten uitwijzen of klanten de grotere hoeveelheid vlees van mannelijke varkens accepteren.

Een beer houden zorgt voor 20 kilo minder CO2-uitstoot en is beter voor het welzijn van de mannelijke varkens. Mannelijke varkens hebben een 0,2 gunstigere voerefficiëntie dan borgen. Omgerekend naar CO2-equivalenten zal dat zo'n 3 tot 4 procent lager uitpakken. Het berenproject pakt daarom ook positief uit voor de financiën en de duurzaamheid op varkensbedrijven.

Danish Crown wil het aantal te slachten beren per jaar uitbreiden van de huidige 450.000 naar 1,65 miljoen varkens. Klanten van Danish Crown weigerden vlees van beren af te nemen uit angst voor berengeur. Verschillende klanten willen berenvlees volgens de Deense slachterij wel accepteren, mits gecontroleerd gehouden en met garanties op afwezigheid van berengeur.

Verandering bij vleesinkopers

Vleesafnemers van Danish Crown zijn aan het veranderen. Ze zijn bereid om vlees te accepteren van mannelijke varkens die voldoen aan leeftijds- en gewichtseisen, jonger zijn dan zes maanden, geslacht niet boven de 87 kilo komen en afkomstig zijn van varkensbedrijven die zijn opgenomen in een monitoringsprogramma.

Het grotere aantal beren zal worden geslacht in de slachterijen in Horsens en Blans. 'Als klanten toch negatief zijn, kunnen we correcties aanbrengen', zegt Nicolaj Nørgaard, directeur van de eigenaarsgerichte activiteiten van Danish Crown.

Hoger vleespercentage

Beren zetten duidelijk minder vet aan dan borgen en hebben dus een hoger vleespercentage. Het voorstuk van beren is groter en ze bezitten minder ham en buik. Daarnaast bestaat een groter deel van het karkasgewicht van beren uit botten. Daarom wordt de vleesprijs van beren met zo'n 7,5 eurocent per kilo naar beneden gecorrigeerd. Met die korting worden ook de kosten van het monitoringsprogramma gefinancierd.

Varkenshouders die mee willen doen aan het berenproject moeten zich voor 11 december aanmelden. De eerste mannelijke varkens uit de nieuwe pool worden naar verwachting in de zomer van 2023 geslacht. Na evaluatie van het proefproject moet blijken of het niet meer castreren van mannelijke varkens kan worden uitgebreid naar alle varkensleveranciers van Danish Crown.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer