Duitse+sectorstructuur+in+het+geding
Nieuws
© Koos Groenewold

Duitse sectorstructuur in het geding

Het verbod op onverdoofd castreren van beerbiggen zal in Duitsland per 2021 ingaan. Dr. Heinz Schweer, landbouwdirecteur van de Vion Food Group in Duitsland, uit zijn bedenkingen bij de huidige drie toegelaten alternatieven. 'Lokale verdoving dient ook een erkende optie te worden om kleinere vermeerdingsbedrijven in business te houden.'

Schweer geeft in een interview bij Agra-Europe aan dat Vion alle varkens accepteert van de drie methoden die de Duitse boeren ter beschikking hebben. Dat zijn: het houden van beren en gelten, het houden van beren en gelten die immunocastratie hebben ondergaan door met Improvac te zijn behandeld en het houden van gelten en borgen die zijn gecastreerd terwijl ze onder narcose zijn gebracht met isofluraan. De certificering van diverse apparaten om beerbiggen met isofluraan te kunnen bedwelmen, loopt.

Een kanttekening plaatst Schweer bij de afzet van het varkensvlees. Veel nationale en internationale klanten wijzen berenvlees af vanwege de specifieke eigenschappen. Dat geldt volgens hem ook voor het vlees van met Improvac behandelde dieren. 'Traditionele producten als rauwe ham en rauwe worst kunnen niet gemaakt worden met berenvlees', benadrukt de Vion-landbouwdirecteur. 'Ook kunnen we er niet mee terecht op traditionele afzetmarkten in de omringende EU-landen. De afzetmogelijkheden van berenvlees buiten de EU-grenzen zijn eveneens beperkt.'

Game changer

Het verbod op onverdoofde castratie van biggen kan volgens Schweer een game changer worden. 'Als lokale verdoving bij castratie niet wordt toegestaan in Duitsland, verwacht ik dat met name de kleinere vermeederaars er versneld de brui aan zullen geven', zegt hij. 'Dan zal de biggenproductie verschuiven naar naburige EU-landen, waar tot dusver geen castratieverbod is opgelegd of waar andere verdovingsprocedures waaronder lokale anesthesie zijn toegestaan.'

Daarom dringt Vion erop aan dat ook in Duitsland lokale anesthesieprocedures worden toegestaan. 'Als het in Duitsland blijft bij één enkele goedgekeurde verdovingsprocedure, zal de import van varkensvlees uit andere EU-landen toenemen.'

• Lees het hele interview bij AgE

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer