Tevredenheid+werknemer+actief+stimuleren
Nieuws
© Seges Innovation

Tevredenheid werknemer actief stimuleren

De vrije ruimte in de werkkostenregeling is voor het eind van het jaar te benutten voor extraatjes voor medewerkers. Verras als werkgever het personeel met een mooi eindejaarsgeschenk of een bonus. Fiscaal is het verstandig om de medewerkerstevredenheid te verhogen binnen de geldende spelregels.

Tevreden werknemers zijn zeker in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt een groot goed. De vrije ruimte in de werkkostenregeling (in 2022: 1,7 procent van de totale loonsom beneden de 400.000 euro en 1,18 procent daarboven) is te benutten om als werkgever iets extra's voor het personeel te kunnen doen.

Dat extraatje kan via een eindejaarsgeschenk of een 'gebruikelijke' bonus. Bij overschrijding van de vrije ruimte wordt 80 procent eindheffing over het meerdere bedrag gerekend.

Nieuwjaarsgeschenk

Dreigt een werkgever dit jaar de vrije ruimte te overschrijden, dan is het te overwegen om medewerkers een nieuwjaarsgeschenk te bezorgen. In 2023 wordt namelijk de vrije ruimte over de eerste 400.000 euro tijdelijk verhoogd naar 3 procent.

Voor het deel van de totale loonsom boven die 400.000 euro bedraagt de vrije ruimte volgend jaar eveneens 1,18 procent. Flynth Advies en Accountancy tipt werkgevers om dit wel correct te doen. Stel werknemers dus niet in 2022 al het nieuwjaarsgeschenk in het vooruitzicht, want dan wordt die aanspraak al in 2022 als loon aangemerkt.

Gebruikelijke bonus

Een bonus voor het eind van dit jaar uitkeren om uw tevredenheid aan medewerkers te tonen, is ook een optie. Voldoe dan wel aan het gebruikelijkheidscriterium, tipt Flynth. Deze bonus mag dus niet meer dan 30 procent afwijken van wat voor vergelijkbare werknemers in dezelfde sector gebruikelijk is.

De Belastingdienst gaat er vanuit dat vergoedingen, verstrekkingen of terbeschikkingstellingen van maximaal 2.400 euro per persoon per jaar gebruikelijk zijn. Het leveren van bewijs of onderbouwing is dan volgens Flynth niet nodig.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  12° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer