Wetsvoorstel+aanpak+geurhinder+veehouderij+in+de+maak
Nieuws
© Twan Wiermans

Wetsvoorstel aanpak geurhinder veehouderij in de maak

Om geurhinder vanuit de veehouderij aan te pakken, werkt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) aan een wetsvoorstel. Staatssecretaris Vivianne Heijnen verwacht dat dit in het voorjaar van 2023 klaar is.

Dat stelde Heijnen donderdagochtend in een commissiedebat over de geurproblematiek. De rechtbank van Den Haag oordeelde in september dat de overheid tekort is geschoten in het beschermen van burgers tegen geurhinder in het kader van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Het ministerie van I&W gaat hiertegen in hoger beroep. 'Het is een wet die destijds democratisch is vastgesteld, die nu door de rechtbank onrechtmatig is verklaard. Dat is zeer ingrijpend. Het is daarom van belang dat ook een hogere rechter een oordeel geeft over de schending van het verdrag van de rechten van de mens.'

Houdbaarheid grenswaarde

Het departement wil met een hoger beroep duidelijkheid van de hogere rechter krijgen. 'Daarbij gaat het onder meer om de houdbaarheid van de grenswaarde van 19,4 odeur, de norm die de rechtbank hanteerde. Hoe het zit verder met cumulatie en achtergrondbelasting?', geeft Heijnen aan.

Tegelijkertijd werkt ze aan een aanscherping van de wet. 'Het is daarbij van belang dat er een goede balans is tussen de belangen. Hoe richten we ons land toekomstbestendig in. Met goede plekken om te leven, het milieu en de gezondheid beschermen en boeren hun belangrijke werk kunnen doen.'

De staatssecretaris wil daarbij inzetten op een integrale aanpak. 'Boeren moeten weten waar ze aan toe zijn met regelgeving, die niet telkens op de kop staat.' Bij de aanpak denkt ze onder meer aan bestaande situaties, de 50 procent-regeling voor de uitbreiding van bestaande situaties en de hoogte van de normen.

Vijf odeur

Tjeerd de Groot van D66 pleit ervoor om een vijf odeurnorm, die in 1994 voor de industrie is vastgesteld, ook in de veehouderij in te voeren. Harry van der Molen (CDA) vreest dat dit voor veel ondernemers onhaalbaar is, waardoor een patstelling ontstaat. Ook Heijnen denkt dat die norm invoeren te snel gaat. 'We moeten eerst goed onderzoeken wat dit betekent. De industrienorm is niet een-op-een te vertalen naar de veehouderij.'

Volgens haar werkt Wageningen University & Research aan het in kaart brengen wat de beste methode is om geur te meten, ze wil dat ook in haar wetsvoorstel betrekken. Het is overigens nog onduidelijk wanneer dit onderzoek wordt afgerond.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer