Toenemende+Chinese+vraag+leidt+tot+betere+slachtvarkensprijs
Nieuws
© YouTube

Toenemende Chinese vraag leidt tot betere slachtvarkensprijs

De Chinese productie van melk, eieren, varkens- en rundvlees steeg in de eerste drie kwartalen van 2022. De sterkste toename werd opgetekend voor varkensvlees met een stijging van 5,9 procent tot 41,5 miljoen ton. Door de toenemende vraag en een tekort aan slachtvarkens staat die productie echter onder druk, blijkt uit cijfers van het Nationaal Bureau voor de Statistiek in Peking.

Volgens de statistici werden in de eerste drie kwartalen landelijk 520,3 miljoen varkens geslacht. Dat was 5,8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Op de Chinese markt zijn op dit moment nauwelijks slachtvarkens beschikbaar, terwijl er sprake is van een toenemende vraag. Producentenprijzen stegen daardoor al sterk. Chinese consumenten moesten in september gemiddeld 36 procent meer betalen voor varkensvlees dan in dezelfde maand vorig jaar.

Verder nam de melkproductie 7,7 procent toe tot 27,09 miljoen ton. De eierproductie ging 2,7 procent omhoog naar 24,99 miljoen ton. Ook de productie van alle soorten vlees groeide in vergelijking met dezelfde periode in 2021. Het gaat om een stijging van 4,4 procent tot 67,11 miljoen ton. Het volume rundvlees groeide 3,6 procent tot 4,85 miljoen ton, pluimvee met 1,7 procent tot 17,3 miljoen ton en schapenvlees met 1,5 procent tot 3,46 miljoen ton.

Groei zwakt af

De groei in de Chinese veehouderij is de laatste tijd echter aanzienlijk afgezwakt. Waar in het eerste kwartaal 14,1 procent meer dieren werd geslacht, daalde dat in het tweede kwartaal 2,5 procent. In het derde kwartaal was van groei ten opzichte van het voorgaande jaar geen sprake meer.

Marktwaarnemers in Peking melden dat het groeitempo van de varkensvleesproductie ook merkbaar is afgezwakt. Volgens het Chinese Bureau voor de Statistiek bedroeg het aantal varkens in China eind september 443,94 miljoen: 1,4 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal fokzeugen wordt geschat op 43,62 miljoen dieren. Dat waren er in september 2021 naar schatting 44,59 miljoen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer