Hittestress%3F+Houd+IGF%2D1+bij+zeugen+op+peil
Partner Ardol

Hittestress? Houd IGF-1 bij zeugen op peil

Lacterende zeugen kunnen al bij een staltemperatuur van 22 graden hittestress krijgen. Varkens kunnen niet zweten en raken daardoor hun warmte moeilijk kwijt. Hittestress beïnvloedt de resultaten bij insemineren, dracht, werpen, lactatie en flushing. Met name het diereigen hormoon IGF-1 speelt daar een belangrijke rol in.

Het Insuline Like Growth Factor Systeem (IGF-1) is een lichaamseigen stof in het varken die een belangrijke rol speelt in de spierontwikkeling en -groei en effect heeft op de daggroei. Uit onderzoeken komt zelfs naar voren dat een hoge daggroei samenhangt met een hogere IGF-1-concentratie in het bloed.

Daarnaast zorgt een hogere IGF-1-gehalte in het bloed voor een hogere voeropname, betere eiwitverteerbaarheid en een adequate opname van alle essentiële aminozuren. Als de voeropname en vertering door hittestress lager is, daalt het IGF-1-gehalte in het bloed van de zeugen snel. Dit heeft een negatief effect op de groei, de vruchtbaarheid en het immuunsysteem. Zeker omdat het essentieel is dat de moderne gespierde zeug bevleesd blijft.

Kortom: IGF-1 is een belangrijke hormoon dat onder andere bijdraagt aan een optimale zeugenopfok. Bij een tekort ontstaat onder andere afname van de spiermassa en de botdichtheid en een toename van het lichaamsvet.

Lianol Ferti

In warme periodes is het dus uitermate belangrijk om het IGF-1-gehalte in het bloed van de zeugen op peil te houden. Lianol Ferti bevordert dit gehalte op natuurlijke wijze. Het ondersteunt de stofwisseling, de negatieve energiebalans herstelt sneller en de zeug heeft weer een positieve hormoonhuishouding en energiebalans. Het verteringsmechanisme, de immuniteit en vruchtbaarheid gaan daarmee weer terug naar het lichaamseigen niveau.

Lianol Ferti kan eenvoudig worden toegediend via een bolus of door het als Lianol Solapro in poedervorm door het voer te mengen. 'In de praktijk zien we dat hittestressmaatregelen in combinatie met Lianol Ferti zorgen dat de zeug beter in balans is en minder stress heeft. Per saldo geeft dit positieve resultaten en een hoger rendement, alleen al door een beter afbigpercentage', merkt doctor Doppenberg van DNCS consultancy op.

• Lees de ervaringen van andere zeugenhouders met Lianol Ferti


Bij hoge temperaturen gaat bij de zeug veel bloed richting de huid, om zo efficiënt mogelijk af te koelen. Dat betekent automatisch ook dat andere organen, waaronder de dunne en dikke darm, minder bloed en dus onder andere minder zuurstof krijgen. De darmcellen zijn heel gevoelig voor een tekort aan zuurstof in het bloed.

Een zuurstoftekort veroorzaakt een slechtere verbranding van het voer, met als gevolg een slechtere darmvertering. Dit zorgt weer voor een slechtere voeropname, lagere voerefficiëntie en gewichtsverlies. Ook ontstaat een verhoogde aanzet van vetweefsel, minder vorming van spiermassa en een negatieve energiebalans. Dit kan op zijn beurt leiden tot lekkende darmen, waardoor toxines en bacteriën van de darminhoud in de bloedbaan komen en diarree veroorzaken, zoals we vaak zien na een warme periode.

Lagere melkgift bij hittestress

Door de lagere voeropname, minder goede vertering en het behoorlijke conditieverlies heeft de zeug bij hittestress een lagere melkgift. Met als gevolg een lagere toomgroei en zwakkere biggen. Het lagere IGF-1-gehalte en de negatieve energiebalans hebben een negatieve invloed op het bronstgedrag, de eicelontwikkeling en de vruchtbaarheid. Het afbigpercentage daalt. Bij het werpen zijn er minder biggen, meer doodgeboren biggen en minder uniforme biggen.

Het is dus zaak om op tijd hittestressmaatregelen te nemen. Op de website van Royal GD staan veel goede adviezen. Op tijd starten met deze maatregelen in combinatie met het gebruik van Lianol Ferti of Lianol Solapro voorkomt veel problemen. Per saldo geeft dit positieve resultaten en een beter rendement, alleen al door een beter afbigpercentage.

Bronnen:
• Oksbjerg et al 2004
• Parades et al 2014
• Thissen et al 1994

Over Ardol

Ardol is een particulier Nederlands bedrijf en heeft zijn kantoor in Susteren, Nederland. Het is een snelgroeiend bedrijf met activiteiten over de hele wereld...

Lees verder »