Piet+Adema%3A+%27boeren+duidelijkheid%2C+rust+en+zekerheid+geven%27
Nieuws
© ANP

Piet Adema: 'boeren duidelijkheid, rust en zekerheid geven'

Piet Adema (57) is de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. HIj heeft wortels in het bedrijfsleven, vooral in de bouwwereld. Tegelijkertijd beschikt hij als voormalig waarnemend burgemeester en oud-partijvoorzitter van de ChristenUnie over een flinke hoeveelheid politieke bagage.

Wat betreft de huidige situatie in de landbouw heeft Adema zich vorig jaar als voorzitter van WoningBouwersNL nadrukkelijk uitgesproken tegen de suggestie dat moet worden gekozen tussen huizen en koeien. In een verklaring benadrukt Adema dat de landbouw toekomst heeft in Nederland. 'Ja, er moeten dingen anders en de meeste veehouders, akkerbouwers, tuinders en vissers weten en willen dat ook. Maar zij hebben wel duidelijkheid, rust en zekerheid over de toekomst nodig. Alleen dan kan het vertrouwen in de overheid ook weer groeien.'

'Ik wil samen met de sector werken aan toekomstbestendige landbouw, waar we de komende decennia mee vooruit kunnen. Met oog voor natuur, klimaat en waterkwaliteit', vervolgt Adema. 'Dat is geen gemakkelijke opgave, maar ik weet zeker dat we als we goed samenwerken, we het dan ook echt aankunnen.'

32 jaar politiek actief

Rond 1990 werd Adema bestuurlijk actief voor het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) in Friesland. Na de fusie in 2001 van het GPV met de Reformatorische Politieke Federatie (RPF) tot ChristenUnie was hij ook in de nieuwe partij actief. Hij was tot 2003 voorzitter van de provinciale afdeling van de ChristenUnie.

De nieuwe landbouwminister was eerder gedeputeerde van de provincie Friesland, waarnemend burgemeester in Achtkarspelen, Tynaarlo en Borger-Odoorn en partijvoorzitter van de ChristenUnie. Momenteel is hij bestuurder en toezichthouder in de ondernemersbranche WoningBouwersNL, de brancheorganisatie voor ontwikkelaars en bouwondernemers.

Daarnaast is Adema lid van het algemeen bestuur van VNO-NCW, lid van het hoofdbestuur van MKB-Nederland lid van de raad van commissarissen van netbeheerder Rendo, lid van de raad van commissarissen van leerwerkbedrijf Larcom, voorzitter van de raad van commissarissen van WTC Leeuwarden en lid van de raad van commissarissen van Woningborg.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer