Brussel+bestempelt+Duitse+varkenspestsituatie+als+te+instabiel
Nieuws
© Léonie Vaarhorst

Brussel bestempelt Duitse varkenspestsituatie als te instabiel

De Duitse overheid heeft een teleurstellend bericht ontvangen uit Brussel. De Europese Commissie (EC) wil geen verkorting van de maatregelen doorvoeren in de 10 kilometerzone in twee geïsoleerd gelegen Duitse regio's. Het risico op uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Duitsland is volgens de EC onverminderd groot.

Dit afwijzende Brusselse signaal is een nieuwe tegenvaller voor de betrokken varkenshouders in de districten Emsland en Grafschaft Bentheim. De landbouwminister van de Duitse deelstaat Nedersaksen Barbara Otte-Kinast hoopte in samenspraak met het federale ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL) de beperkingen met instemming vanuit de EC te verkorten van 14 oktober naar 3 september.

De twee 10 kilometerzones in die regio zijn ingesteld na een 'puntuitbraak' van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Emsbüren. Sinds medio juli zijn er geen nieuwe uitbraken meer geweest en waren alle testresultaten gunstig.

Verdere verspreiding

De EC wijst op de recente AVP-uitbraken in de drie deelstaten Brandenburg, Baden-Württemberg en Nedersaksen. Dat toont aan dat de epidemiologische situatie in Duitsland nog te instabiel is. Er blijft volgens de EC een verhoogd risico op verdere verspreiding van AVP en kans op uitbraken in andere delen van Duitsland.

De Duitse varkenshouders in de twee beperkingszones staan op het punt van wanhoop. Het is volgens Topagrar nog onduidelijk hoe de te verwachten dierenwelzijnsproblemen op de circa driehonderd bedrijven moeten worden opgelost.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer