Areaal+voor+veevoer+staat+ter+discussie+in+Europese+Unie
Nieuws
© Twan Wiermans

Areaal voor veevoer staat ter discussie in Europese Unie

Het areaal dat wordt gebruikt voor de teelt van grondstoffen voor veevoer staat ter discussie in de Europese Unie. In het debat over voedselzekerheid klinkt de roep steeds luider om in verhouding meer gewassen voor menselijke consumptie te verbouwen.

Dat was de boodschap van Wolfgang Burtscher, directeur-generaal Landbouw en Plattelandsontwikkeling van de Europese Commissie donderdag tijdens de jaarvergadering van de European Feed Manufacturers' Federation in samenwerking met de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi). Op de agenda stond de 'voedsel- en voerautonomie van de Europese Unie in tijden van geopolitieke crisis'.

Volgens Burtscher is er over grasland niet zoveel discussie. 'Mensen eten geen gras. Bovendien is grasland belangrijk voor de biodiversiteit. Groenten en fruit zijn voor menselijke consumptie. De discussie gaat vooral over granen. Als je in het Europees Parlement je oor te luisteren legt, hoor je dat daar vooral de discussie over gaat.'

Verhouding

Volgens cijfers van de Europese Commissie zelf wordt twee derde van de granen – inclusief mais – van de Europese Unie gebruikt in diervoeders. Een derde is bestemd voor menselijke consumptie en 3 procent wordt gebruikt voor biobrandstoffen.

Tegelijkertijd speelt de wens dat de Europese Unie meer zelfvoorzienend wordt als het gaat om eiwithoudende gewassen. De diervoederindustrie loopt daarbij aan tegen de moeizame toelating van voeradditieven.

Additieven

'Het gaat in de eerste plaats om de re-autorisatie van bestaande additieven', stelt Nevedi-directeur Henk Flipsen. 'Maar het gaat in deze discussie ook om nieuwe additieven. Die kunnen we gebruiken om alternatieven voor soja effectiever te maken voor vee. Want elk gewas is op dit moment minder effectief dan soja. Additieven kunnen helpen om de effectiviteit van bijvoorbeeld veldbonen of erwten te vergroten en deze zo tot goed alternatief te maken voor soja in de EU.'

Door de strenge en ingewikkelde regels in Europa en de hoge kosten is het voor veel bedrijven volgens Flipsen niet interessant om toelating van additieven in Europa aan te vragen. 'Dat is veel te onzeker voor ze.'

Europa is op het gebied van voeradditieven sterk afhankelijk van China. 'Als je het dan hebt over voedsel- en voerautonomie, dan is dat een reëel risico. Als additieven niet meer uit China kunnen komen, dan hebben wij als Europa direct een groot probleem.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer