Positieve+woorden
Blog
© Jos Thelosen

Positieve woorden

Het gebruiken van de juiste woorden is heel belangrijk om een verhaal positief over te laten komen. Hoe belangrijk de juiste woordkeuze is, besefte ik me tijdens een gesprek met iemand buiten de varkenssector.

Tijdens mijn werk als content maker voor de veehouderij kom ik op mooie en bijzondere bedrijven. Zo ook op een prachtig vooruitstrevend varkensproefbedrijf. Dat ik hier nog meer over varkens kon leren was duidelijk, maar dat ik door dit bezoek indirect ook leerde over het juiste woordgebruik had ik niet verwacht.
Een paar dagen nadat ik het bedrijf bezocht had, kwam het proefbedrijf namelijk ter sprake in een gesprek met een familielid. Terwijl ik over het toekomstgerichte bedrijf vertelde, vroeg deze persoon ineens ‘waarom vertel je zo positief over een proefbedrijf? Proefdieren zijn toch hartstikke zielig?’ Terwijl ze dit zegt, besef ik me in een keer dat het woord ‘proefbedrijf’ bij veel personen een negatieve lading heeft. Binnen de varkenssector weten we wat er met een varkensproefbedrijf wordt bedoeld, maar buiten de sector is dit onbekend. Ik herinner me snel het alternatief: demo- en onderzoeklocatie. Deze naam komt positiever over en toont ook nog eens vooruitstrevendheid.

Het gesprek heeft me aan het denken gezet. Want er zijn vast nog veel meer woorden die een positieve betekenis hebben, maar een negatieve associatie oproepen. Een woord in dezelfde categorie: dierproeven. Hiervoor kan beter dieronderzoeken gebruikt worden. Een proef klinkt als iets experimenteels en mysterieus, een onderzoek wordt gezien als iets dat wordt gedaan om kennis te vergroten en heeft daarom over het algemeen een positieve associatie.
Mijn advies aan u: denk goed na over welke woorden u gebruikt als u uw bedrijf profileert. Door de juiste woorden te gebruiken en niet alleen maar vaktermen te gebruiken, is uw verhaal duidelijker voor de burger. Zo zetten we samen een stapje dichter naar het creëren van een positief beeld van de varkenssector bij de burger!

Quinten van Ooijen
Student HAS Hogeschool en eigenaar Buitengewoon Content

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer