Derogatie+voor+biologisch+voer+is+binnen
Nieuws
© Varkens Archief

Derogatie voor biologisch voer is binnen

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is akkoord met een derogatie voor biologische diervoeders, meldt de biologische ketenorganisatie Bionext. Hierdoor is het toegestaan om een klein percentage niet-biologische grondstoffen te verwerken in biologisch voer voor varkens en pluimvee.

Bionext had dit verzoek ingediend bij het ministerie. Er is een groot tekort aan biologische grondstoffen, mede door de oorlog in Oekraïne. Het wordt hierdoor mogelijk om tot 5 procent van de voersamenstelling gebruik te maken van niet-biologische grondstoffen. De derogatie geldt met terugwerkende kracht vanaf 24 februari.


Nederland loopt hiermee vooruit op een Europese derogatie. De Europese Commissie is door meerdere landen benaderd om een tijdelijke uitzondering te maken op de eis dat 100 procent van de grondstoffen biologisch moet zijn. Nederland wil echter niet langer wachten, mede met het oog op het dierenwelzijn. Bionext zag nu al dat de voermixen zijn aangepast, waardoor er een mindere kwaliteit wordt geboden voor de dieren. De grootste zorg was er voor het opraken van de biologische voorraad aan zonnebloemschilfers.

Monitoren diervoeders

Bionext verwacht dat de Europese derogatie er ook wel komt. De ketenorganisatie heeft bij de Europese Commissie gevraagd om een commissie in te stellen die het aanbod en de vraag naar biologische grondstoffen voor diervoeders monitort. Die kan in de gaten houden of een derogatie tot 5 procent voldoende is of dat er meer nodig is, tot bijvoorbeeld 10 procent. Ook is het in de toekomst wellicht weer mogelijk om de derogatie te beëindigen.

Oekraïne is een belangrijke leverancier van biologische grondstoffen aan Nederland. Biologische zonnebloemzaadschilfers, graan en maïs zijn voor een groot deel afkomstig uit dat land. Uit een recente impactanalyse van Wageningen Economic Research blijkt dat de Nederlandse import van biologische maïs en tarwe van buiten de EU voor circa 90 procent afkomstig is uit Oekraïne. Datzelfde geldt voor biologisch kool- en raapzaad.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer