Invullen+van+arbeid+varkenssector+in+tien+jaar+flink+veranderd
Achtergrond
© Koos Groenewold

Invullen van arbeid varkenssector in tien jaar flink veranderd

Het invullen van de arbeid is aan veranderingen onderhevig, constateert Peter van Kerkhof. 'De bedrijfsomvang is toegenomen en ondernemers hebben nogal eens meerdere locaties. Tien jaar geleden konden ze rekenen op Nederlandse medewerkers, nu zijn het vaker arbeidsmigranten.'

Het werk in de varkensstallen is in tien jaar tijd niet zoveel veranderd. Wel zijn de aantallen varkens per bedrijf gestegen en hebben varkenshouders vaker meerdere locaties. Wat volgens eigenaar Peter van Kerkhof van Agro-Connect ook is veranderd, is de invulling van het arbeidsvraagstuk.

'Ook toen was het hard werken om mensen te vinden die in de varkenshouderij aan de slag wilden gaan. Toch lukte het destijds om varkenshouders te voorzien van voornamelijk Nederlands personeel. Tegenwoordig mogen varkenshouders hun handen dichtknijpen als arbeidsmigranten uit Polen of Roemenië in hun stallen willen werken', zegt Van Kerkhof. 'Menig varkenshouder heeft zijn principe om geen anderstaligen met hun dieren te laten werken, noodgedwongen laten varen.'

Tandje bijzetten

Het vinden en binden van personeel in de agrarische sector is volgens de ondernemer elke dag keihard werken. 'Toen ik tien jaar geleden met arbeidsbemiddeling begon, was dat niet anders. Maar om tegenwoordig mensen te enthousiasmeren om in de varkenshouderij aan de slag te gaan, moeten wij een tandje bijzetten', constateert hij. 'En dan nog lukt het vaak niet om de vraag naar arbeid in te vullen. Enerzijds is de afstand van mensen tot de intensieve veehouderij gegroeid, anderzijds is de concurrentie met andere sectoren om personeel toegenomen.'

De afstand van mensen tot de intensieve veehouderij is gegroeid

Peter van Kerkhof, eigenaar Agro-Connect

Het bedrijf van Van Kerkhof is flink gegroeid. In 2015 startte hij met 28 medewerkers. Dat is uitgebreid naar tweehonderd personen. Wel heeft de ondernemer de bakens verzet. 'Ik heb mijn werkgebied in de groene sectoren verbreed. Waar in het begin 90 procent van onze mensen in de varkenshouderij werkte, is dat aandeel nu 60 procent. Het is een vorm van risicospreiding.'

Jongeren

Ook bood het volledig toeleggen op het werven, selecteren en plaatsen van uitsluitend Nederlandse medewerkers onvoldoende soelaas. Het werken met Polen en Roemenen is er bij Agro-Connect in gegroeid. 'We investeren in goede contacten met het voortgezet onderwijs om jongeren warm te maken voor een groene toekomst', zegt Van Kerkhof. 'Nu de coronaperikelen zijn geluwd, pakken we dat zo snel mogelijk weer op. Elke leerling die we de agrarische kant op kunnen masseren, is er weer een.'

De uitwerking van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen heeft de druk op de vraag naar arbeid volgens de eigenaar van Agro-Connect amper verminderd. 'Medewerkers die bij stoppers waren geplaatst, konden meteen bij andere varkenshouders aan de slag. Elke dag sta ik met mijn kantoorpersoneel voor een whiteboard en dan zien we hoofdzakelijk rode stickers. Dat zijn varkensbedrijven met een personeelsvraag.'

De komende jaren verwacht Van Kerkhof dat arbeid nog knellender wordt ondanks een daling van het aantal varkensbedrijven. 'Vergrijzing vindt niet alleen onder varkenshouders plaats, maar ook onder medewerkers.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer