Team+Varkens+van+FDF+gaat+toeslag+afdwingen+bij+slachterijen
Nieuws
© Varkens Archief

Team Varkens van FDF gaat toeslag afdwingen bij slachterijen

Team Varkens van Farmers Defence Force (FDF) wil ervoor zorgen dat varkenshouders van slachterijen een toeslag per afgeleverd varken krijgen. Dat kwam naar voren tijdens een bijeenkomst van de ruim 120 varkenshouders op dinsdagavond.

De in coronatijd al aangekondigde bijeenkomst van Team Varkens van FDF werd op 15 maart gehouden. Onder varkenshouders heerst grote ontevredenheid over de wijze waarop de varkensnotering wekelijks tot stand komt. De ruim zeshonderd varkenshouders die zich hebben aangesloten bij Team Varkens vinden dat het anders moet.

Voorzitter Roy Nillesen van Team Varkens presenteerde dinsdagavond drie afzetstrategieën. Bij de eerste worden vleesvarkens van verschillende vleesvarkenshouders gebundeld en als een vaste dierstroom aangeboden aan de slachterij. Naast de notering betaalt de slachterij een toeslag van 10 tot 15 eurocent per kilo geslacht gewicht. Dat geld gaat in een pot en wordt verdeeld onder de vleesvarkenshouders en het merk Farmer Friendly (40 procent).

In scenario twee worden de vleesvarkens in eigen beheer geslacht, verwerkt, verpakt en vermarkt onder het merk Farmer Friendly. Nillesen geeft aan over een verkoopapparaat te beschikken met wereldwijd zo'n 7.500 klanten die grote hoeveelheden kunnen wegzetten. In het laatste spoor worden vermeerderaars en vleesvarkenshouders aan elkaar gekoppeld en als vaste stroom aangeboden aan een slachterij.


Ook bij scenario twee en drie is sprake van een toeslag waarvan 40 procent wordt ingezet om Farmer Friendly, dat nationaal en internationaal is gedeponeerd, door te ontwikkelen. 'Een varkenshouder heeft het slachthuis nodig en omgekeerd, maar de uitbetaling in de keten moet anders. Daar was iedereen het unaniem mee eens dinsdagavond', zegt Nillesen.

Het risico en verlies liggen nu eenzijdig bij de boeren, vervolgt de voorzitter van Team Varkens. 'Die moeten maar afwachten welke prijs ze krijgen. Waarom wordt niet, net als in Duitsland, de notering opgemaakt voor de nieuwe week start?' Als het aan Team Varkens ligt, gaat de margeverdeling in de keten op de schop. 'De kostprijs van een varkenshouder ligt op straat. Over de effectieve kostprijs van een slachterij wordt niet gesproken.'

Animo inventariseren

De leden van Team Varkens krijgen op korte termijn een schrijven om te inventariseren of zij willen meedoen en om te zien om hoeveel varkens het gaat. Nillesen heeft een eerste snelle inventarisatie gemaakt en komt op twintig- tot dertigduizend dieren per week. 'Maar dat kunnen er met gemak meer zijn.' Vervolgens wordt een keuze gemaakt voor een van de drie scenario's.

Voor het zover is, gaan leden van Team Varkens als groep eerst nog in gesprek met hun slachterij over een toeslag. Reageert de slachterij niet positief, dan gaan de varkenshouders met hun dieren naar een andere slachterij. Nillesen: 'Het doel is meerwaarde creëren voor onze leden.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer