Alert+op+insleeprisico%E2%80%99s+Afrikaanse+varkenspest
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Alert op insleeprisico’s Afrikaanse varkenspest

Het buiten zijn erf controleren van risicoplekken op het binnenhalen van Afrikaanse varkenspest is geen alledaagse kost voor Ronald van Leeuwen. De varkenshouder en POV-regiobestuurder uit het Noord-Brabantse Deurne doet dat om de varkenssector te behoeden voor groot dreigend gevaar.

Af en toe checkt Van Leeuwen de staat van de vuilnisbakken en het hekwerk bij een parkeerplaats langs de snelweg A67, waar vaak internationale chauffeurs stoppen. 'Zwerfvuil en vooral voedselresten werken als een magneet voor wilde zwijnen', weet hij. 'Het Afrikaanse varkenspestvirus kan in weggegooide vleesproducten zitten. Een zwijn vreet dat op, wordt er ziek van en sterft. Als het kadaver positief wordt getest op Afrikaanse varkenspest, berokkent zo’n besmetting de Nederlandse varkenshouderij enorme schade.'

Zo’n doemscenario moeten we met z’n allen koste wat kost voorkomen, benadrukt Van Leeuwen. ‘Is op zo’n risicoplek iets niet op orde, dan meld ik dat via de Buitenbeter-app. Op deze manier draag ik een steentje bij aan het beperken van de insleeprisico’s.’

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer