Tips+van+organisatiecoach+voor+versterken+mentale+weerbaarheid
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Tips van organisatiecoach voor versterken mentale weerbaarheid

Hoe blijft u als varkenshouder in balans bij aanhoudende tegenwind? Gemma van den Berg deelt enkele ervaringen en geeft u praktische handvatten om daar beter bestand tegen te zijn. 'Uzelf klote voelen mag. Maar probeer elke dag een glimlach op uw gezicht te krijgen, hoe moeilijk dat soms ook is.'

De mentale weerbaarheid van varkenshouders wordt al lang op de proef gesteld. Van den Berg, organisatiecoach bij Movaeres, kent de varkenshouderij en werkt met ondernemers die actief zijn in deze sector. Volgens haar verschillen de problemen met mentale weerbaarheid weinig tussen een varkenshouder met een gezinsbedrijf en een ondernemer die werkt met vreemd personeel.

'Daar waar de varkenshouder zulke zaken met zijn gezin kan bespreken, heeft een ondernemer verantwoordelijkheid richting zijn personeel. De salarissen moeten elke maand netjes worden betaald en dat kan extra stress opleveren. Temeer omdat medewerkers gewoon doorgaan met hun leven, terwijl u als ondernemer bij wijze van spreken niet weet of u nog kunt pinnen in de supermarkt of kunt tanken aan de pomp.'

Veerkracht

Omgaan met tegenslagen hoort bij ondernemen in de agrarische sector. 'De veerkracht van boeren is enorm, net als hun mentaliteit van de schouders eronder zetten en doorgaan. Soms schieten ze er wat te ver in door en steken ze bij problemen hun kop in het zand', zegt de organisatiecoach.

Elke dag weer goed gehumeurd rondlopen, is echt een kunst

Gemma van den Berg, organisatiecoach bij Movaeres

'U mag u best weleens klote voelen. Wegduwen van deze gevoelens en uzelf binnen uw erf opsluiten werken averechts en komen later als een boemerang weer terug.'

Ruimte zoeken

Met sectorgenoten kunt u sparren en emoties delen en geeft volgens Van den Berg soms letterlijk wat ruimte. 'Zij weten immers wat u meemaakt en wat voor buitenstaanders soms lastig is te begrijpen. Maar waak ervoor dat u blijft huilen met de wolven in uw eigen bos. Dat is niet de oplossing. Blijf actief in uw sociale kring en vertoef na gedane arbeid in een andere omgeving zoals door te gaan sporten. Dat laat u voelen dat u leeft, ertoe doet en als mens wordt gewaardeerd.'

Als zo'n periode met tegenwind lang aanhoudt en veranderingen blijven doorgaan, wordt het lastiger om ermee te dealen. 'Varkens houden zit vaak in het bloed en het DNA van de varkenshouder. Daarbij komt dat het makkelijker is om over ingesleten paden te lopen dan een ongebaand pad te bewandelen', stelt de organisatiecoach.

Voldoende energie

'Toch moet u uzelf af en toe de vraag stellen of u nog wel voldoende energie krijgt van uw vak. Zeker in roerige periodes moet u voldoening hebben. Is dat niet zo, dan is het tijd om te sparren met een deskundig buitenstaander en bezien of u andere keuzes moet maken. Het roer omgooien of flink snoeien om te kunnen groeien hoort ook bij zelfstandig ondernemerschap.'

Om ondanks financiële tegenspoed elke dag goed gehumeurd op uw varkensbedrijf rond te lopen, is een kunst. Toch kunt u zoiets volgens Van den Berg met kleine dingen stimuleren. 'Schrijf bijvoorbeeld elke dag op waarvan u een glimlach op uw gezicht krijgt. Iets waar u ondanks uw sores op dat moment blij van wordt. Kleine beetjes helpen echt.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer