Verstraten%2DKetelaars%3A+stop+pijn+door+klassieke+varkenspest+niet+weg
Achtergrond
© Eigen foto

Verstraten-Ketelaars: stop pijn door klassieke varkenspest niet weg

Bijna 25 jaar geleden brak in Nederland klassieke varkenspest (KVP) uit. Boerin en systemisch procesbegeleider Dieuwke Verstraten organiseert op 4 februari een themadag waar door varkenshouders en andere betrokkenen de verhalen van toen worden gedeeld.

Waarom wordt deze dag nu, 25 jaar later, georganiseerd?

'Iedereen loopt in zijn leven butsen op. Soms is iets zo pijnlijk dat we het wegstoppen. Daar kunnen goede redenen voor zijn. Soms moeten we ook gewoon verder. Maar als die pijn niet wordt aangekeken, kunnen gedragspatronen zich herhalen. Ook generaties later.

'In mijn werk als systemisch procesbegeleider onderzoek ik via boerderijopstellingen wat er in de diepte nog een plekje mag krijgen. Bijvoorbeeld rondom bedrijfsovername, bij verplaatsing of bij stoppen.

'Een boerderijopstelling laat zich vergelijken met een familieopstelling. Zo'n opstelling, waarin het bedrijf, het vee en de grond ook een rol spelen, helpt om verbanden die tot dan toe verborgen waren te zien in het grotere geheel. Mensen zijn zich er vaak niet bewust van, maar op de onderstroom zit soms veel pijn, wat gezonde ontwikkelingen in de weg kan staan. Ook 25 jaar later.'

Soms is iets zo pijnlijk dat we het wegstoppen. Denk bijvoorbeeld aan de ruimingen ten tijde van klassieke varkenspest.

Dieuwke Verstraten-Ketelaars, boerin en systemisch procesbegeleider

Wat is uw betrokkenheid bij KVP?

'Thuis hadden we melkkoeien en vleesvarkens. De eerste KVP-uitbraak was in Venhorst, vlak bij ons dorp Boekel. Ik was toen 15 en de zorgen waren voelbaar. Er was angst voor het virus, de maatregelen en de consequenties daarvan.

'Door KVP moesten ook bij ons de vleesvarkens weg. Het ruimen herhaalde zich toen in 2002 een van onze koeien BSE bleek te hebben. Daarna was het bedrijf niet meer hetzelfde voor mij. Tijdens het proces van de bedrijfsovername bleef ik cruciale beslissingen uitstellen. Van beide ruimingen heb ik meer meegekregen dan ik had beseft.'

Voor wie is de bijeenkomst?

'Voor iedereen die zich aangesproken voelt. Varkenshouders of zij die dat waren, ondernemers die hebben geruimd of niet, gezinsleden, dierenartsen, medewerkers van voerfirma's, banken, transporteurs of bestuurders. Je bent er als mens.'

Wat brengt de dag?

'Dat is vooraf moeilijk te zeggen en zal van mens tot mens verschillen. Maar wanneer tijdens de bijeenkomst wordt gezien en erkend wat onbewust gezien en erkend wil worden, lucht dat letterlijk op. En geeft dat rust. Rust voor jou, voor volgende generaties in jouw familie, jouw bedrijf en de plek.'

Waar is meer informatie over de themadag te vinden?

'Daarvoor kun je terecht op mijn website dieuwkeveldwerk.nl.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer